Orasul lui peste prajit cu competentele aceluiasi: seful de la ISU infestat cu COVID, pleiada de medici sefi infestati cu COVID, sef de la politie infestat cu covid. Se presupune ca ei trebuiau sa ne protejeze, dar din cate se vede nu-s in stare sa aiba grija de ei.

Nu va imaginati ca acesti oameni au ajuns pe functii altfel decat pe criterii politice. Exclus competenta demonstrata, exclus examene sau fapte deosebite. Si atunci de ce sa ne mai miram cand mai bine de jumatate din infestatii din Botosani sunt cadre medicale, angajati ISU sau politisti. Este limpede ca excact cei care trebuiau sa ne invete cum sa ne protejam, sa aiba grija de noi si sa ne scoata din impas nu au reusit acest lucru cu ei. De unde concluzia este una: masurile de protectie, izolarile si toate celelalte restrictii impuse de ordonantele militare au fost date la spate fix de catre cei care trebuiau sa le aplice.

Date fiind aceste aspecte, botosanenilor nu le ramane decat sa isi poarte singuri de grija, cu atentie, pana atunci cand vor putea schimba, adica la vot. Iar schimbarea trebuie sa vina in primul rand la mentalitate si pentru a impune clasei politice ca varfurile se aleg dintre cei competenti, nu dintre cei care au frecat scaunele pe la partid in incercarea de a dobandi functii.

Si acum sunt medici sefi de sectii care nu respecta prin spitale nici un protocol, nici un traseu. Pentru ca ei se cred Dumnezei si nu li se poate intampla nimic. Pana la proba contrarie. Si nimeni nu tipa, nu arata cu degetul, doar susotesc pe la colturi. Pentru ca in sistem lefurile sunt extrem de bune si orice derapaj, chiar si in favoarea legii si a cetateanului poate fi interpretat ca un act de razboi. Si nimeni nu renunta la un post caldut, retribuit pe masura.

Pana la urma, virusul a invins sistemul in Botosani: pompierul sef, o groaza de medici sefi si politistul de la rutiera tot sef au cazut la pat fiecare cu COVID. Au timp berechet sa se evalueze, sa se gandeasca, sa faca o discutie interioara daca se pricep sa fie sefi, daca se pricep sa ia decizii in beneficiul comunitatii. Si daca sunt sinceri cu ei insasi ar trebui sa ajunga la o concluzie comuna: decat sa incurce, mai bine lasa pe altii cu adevarat priceputi.

Nu i-am auzit pe niciunul din pozitiile lor tipand inainte de pandemie, in anii trecuti ca nu au echipamente, ca nu sunt protejati, ca nu au proceduri si ca statul nu le asigura conditii pe munca. Nu tipau pentru ca erau protejati de lefurile faine pe care le ridicau lunar, dar si de biroul si scaunul de sef. Nu s-a legat nici un doctor de gardul spitalului inainte de Coronavirus. Aveau leafa, pozitie, aveau ce proteja. La 15.000 de lei pe luna leafa cum sa te mai legi de ceva? Restul erau mai putin importante, fiecare cum se descurca. In schimb au facut poze cu Dancila, Federovici, Tataru, Orban sau orice „politician de rang inalt” care le calca pragul si au sustinut in declarii de presa ca totul e minunat si ca partidul de guvernamant, oricare ar fi acela se ocupa bine de sistem. Fals. Au mintit pentru a capata notorietate si un plus de imagine in ochii celor care conduc. Strict pentru a-si consolida functiile de sefi.

Si in felul acesta, din compromis in compromis am ajuns in situatia de a avea mai bine de jumatate din bolnavii de COVID fix din sistem, avand la baza aceleasi motive: incompetenta, neglijenta, minimalizarea si ascunderea problemelor. Si culmea, nimeni nu intervine.