Am avut zilele trecute un diferend cu un amic care s-a si suparat rau de tot pe mine pentru ca mi-am permis un comentariu pe marginea unei postari pe facebook. O sa-i treaca, si daca nu-i va trece, „paguba in ciuperci„. Dar iata ce s-a intamplat:

Vad postarea: „Fenomenala colida de Craciun. Ti se face pielea de gaina cand o asculti!”. Am vrut sa fiu si eu strabatut de un fior al sarbatorii si am accesat linkul. Ce vad? O filmare cu telefonul mobil prost facuta cu mana tremurata, un sunet de doi lei. Niste copii adunati in jurul unui brad si o lalaiala mirosind a zile intregi de repetitii de gura parintilor. Am inchis repede oripilat. „De la lalaiala asta nu are cum sa ti se faca pielea gaina si operatorul habar nu are sa filmeze„, a fost comentariul meu. Sucar mare. „Baaaaaa sunt copii mei iar cel care a filmat sunt eu„, mi s-a raspuns. WTF pana la urma. Si e obligatoriu sa fie niste genii care canta o superpiesa si trebuie filmarea sa devina virala?

Mai oameni buni. Vad postari, si sunt publice, apar pe wall la mine cu tot soiul de nazbatii: copilul meu care care sta pentru prima data la olita, copilul meu cu diploma, uite ce ras frumos are copilul meu, copilul meu la scoala, copilul meu cum invata, fetele mele vopsite pe fata, fiica-mea la primul machiaj, copilul meu o ajuta pe mama la bucatarie deci e masterchef, copil cu coronita, copilul la cor, copilul la fotbal sau la karate.

BAAAA! Voi chiar nu aveti nimic interesant de pus pe FB? Copii vostri sunt interesanti pentru voi, nu pentru altii, si chiar daca canta penibil. Sunt ai vostri, tineti-i acasa, pastrati-i pentru voi, bucurati-va de ei. Nu lasati pe altii sa rada de ei, sa emita pareri. Fiti discreti. Mandriti-va cu voi….

Stiu cand plecati de acasa si unde sunteti, stiu cand gatiti, stiu cand suferiti ca pierde Steaua sau Dinamo, va puneti toate bazaconiile gandindu-va ca sunteti interesanti. Si mai dati share si la niste poante expirate. Si asteptati cu limba scoasa likeuri. Rau imi pare ca nu sunt hot. Si nici ipocrit. Si am sa spun tot timpul cand reusiti sa va faceti de ras copilasii, absolut nevinovati dealtfel, prin postarile voastre caraghioase. Sau cand va faceti de ras pe voi.

Si-i spun si amicului meu: „Si daca ai fimat tu ce? Insemna ca te si pricepi? Ti-am zis nu faci decat sa costruiesti un moment penibil!„.

Sigur, multe mame sau tati se vor supara pe mine, inclusiv frate-meu probabil, insa acesta e adevarul. Expunandu-i pe facebook nu faceti decat sa stirbiti candoarea si sa spulberati unicitatea copilului vostru. Il scoateti pe o taraba, la concurs. Iar premiul se masoara in like-uri. Sigur ca nu veti fi descurajati niciodata. Primiti apecieri de la tot familionul, de la prieteni, de la prietenii prietenilor, si uite asa aveti senzatia ca sunteti vizionati, ca puneti ceva interesant pe wall. De fapt puneti ceea ce nu sunteti voi, puneti doar un produs al vostru, poate al iubirii voastre, insa pe o piata saturata. Niciodata nu veti avea aprecierile copilului lui David Beckham. Pentru ca el chiar este cineva, e un superstar, si din asta se hraneste. Pe voi ce ca incalzeste ca Tanta da like la o poza cu fiul vostru cand sta pe olita? Toti stau sau au stat. In schimb, fiul lui Beckham primeste like si cand sta cu spatele. Pentru ca el chiar e un subiect. Pentru a fi niste „subiecte”,  copii trebuie sa realizeze ceva. In orice domeniu. Sau voi sa realizati ceva. Din acelasi film, o replica memorabila. In urma unui concert un star rock dadea un interviu. Si spune: „Copii, nu dati bani pe droguri. Deveniti niste staruri si vi se vor oferi pe gratis„!. Daca sunteti in stare sa extrapolati, ajungeti unde am spus. Fiti cineva sau instruiti copiii sa devina cineva, prin munca si invatatura; si atunci veti avea parte de likeuri in lumea reala. Si de faima pe care v-o doriti. Si de invidia altora la care ravniti.

Veti avea parte chiar si de like-uri pe FB daca asta va tine de cald.