La ora 08.00, râul Prut măsura la Oroftiana măsura 828 cm, cu 178 peste cota de pericol (staționar). La aceeași oră, la Rădăuți Prut, râul măsoară 644 cm, cu 44 cm peste cota de pericol, în creștere cu 5 cm fata de ora precedentă.

La nivelul Instituției Prefectului, prin Ordin al Prefectului județului, Dan Nechifor s-au constituit comisii pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse. În primă fază, se va face o estimare a distrugerilor provocate de ploile abundente și de viiturile venite pe Prut, urmând ulterior, după retragerea apelor, să se evalueze concret pagubele.

Astfel, în categoria unităților administrativ- teritoriale unde s-au produs distrugeri la infrastructura rutieră și la culturile agricole intră comunele Vorona, Tudora, Curtești, Rădăuți-Prut, Mitoc, Suharău, Hudești, Ungureni, Vlăsinești, Avrămeni, Mileanca, Văculești, Mihăileni, Vf Câmpului, Havârna, Dângeni, Dersca, Păltiniș, Hilișeu-Horia și municipiul Botoșani.

Cea mai gravă situaţie se află la Prut. Pompierii botoșăneni și autoritățile locale din comuna Rădăuți-Prut au avertizat populația din localităţile de pe malul Prutului despre iminența producerii unor inundații ca urmare a depășirii cotei de pericol. Au fost pregătiţi peste 20.000 de saci cu nisip şi zeci de utilaje.

 

Vestea bună este că joi la amiază Prutul a scăzut cu câţiva centimetri, probabil şi datorită unor deversări controlate din Ucraina.

„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a anunțat evacuarea a 252 de persoane dar a spus că riscul viiturilor nu rămâne doar pe Prut, ci și în alte zone din nordul Moldovei, tocmai pentru că este dificilă o anticipare a acestora, în condițiile unei instabilități meteo accentuate și a precipitațiilor care pot ajunge și la 80 de litri pe metru pătrat.

Imagini video din satul Baranca filmate joi la ora 12.00

Peste graniţă, la vecinii nostri ucraineni, Prutul a fîcut prăpăd. Autorităţile au fost nevoite să inunde controlat anumite zone limitrofe oraşului Cernăuţi pentru ca apele să nu năvălească peste oraş. Renumitul Bazar este sub ape. Potrivit unor surse din Ucraina şi zona comercială din apriperea bazarului, unde sunt marele centre comerciale urma să fie inundată controlat.