Bataie mare pe pozitiile eligibile pe listele de parlamentari la PNL Botosani. Daca prima pozitie la Camera Deputatilor este deja antamata de deputatul Cristian Achitei, extrem de activ in activitatea sa de parlamentar, restul locurilor sunt in joc. O multime de membri au pretentii de serviciu la Casa Poporului insa se pare ca marele castigator este presedintele organizatiei municipale PNL, Viorel Iliuta. Surse din conducerea partidului sustin ca acesta este deja batut in cuie pentru locul doi pe listele de la Camera Deputatilor. Marele perdant este ca intotdeauna Cristian Roman, actualul sef al Cancelariei Prefectului.

Viorel Iliuta este un om politic discret, care nu s-a remarcat cu nimic dar care insa a abandonat de fiecare data cand a fost greu. El a capatat in mandatul Portariuc un post de viceprimar pe care l-a parasit doar dupa cateva luni, marginalizat fiind de conducerea PSD a primariei in perioada 2012-2016. Dupa care o scurta perioada a fost manager la Spitalul Judetean, post dobandit politic. Dupa ce spitalul a acumulat datorii imense la furnizarii de utilitati Iliuta a demisionat si din aceasta functie. A ales sa fie director general la SC Elsaco Electronic, post pe care il ocupa si in prezent. De la venirea sa la Elsaco s-a facut remarcat prin deciziii in cascada de taieri de salarii si disponibilizari, ba mai mult angajati la aceasta firma inca de la infiintare au preferat sa isi gaseasca alte servicii. In prezent Elsaco este umbra firmei care era considerata mandria judetului.

Iliuta este unul din specialistii care au lucrat la Planul Portariuc de dezvoltare a orasului, plan care nu a facut altceva decat sa stopeze dezvoltarea municipiului Botosani pentru patru ani. 

Este deschisa la PNL locul pentru posturile eligibile de senator in cazul in care actualul presedinte Costel Soptica va castiga Consiliul Judetean. Intr-un scenariu extrem de optimist, liberalii isi fac calcule in Botosani pentru doua posturi de senator si trei pozitii de deputati, lucru extrem de greu de realizat dat fiind faptul ca partidul a ramas in ceea ce priveste activitatea politica si impactul la nivelul anului 2000.

 

Portret de candidat Viorel Iliuta, articol publicat in urma cu ceva vreme, insa extrem extrem de actual: 

Viorel Iliuta, un personaj mai mult decat simpatic, este acum director peste grupul de firme Elsaco Electronic. Acolo l-au propulsat calitatile sale manageriale, fata sa serioasa si legenda tesuta in jurul sau precum ca e seful perfect. Drept este ca de cand a ajuns la Elsaco, grupul a bagat doua firme in faliment, avand catre terti, fisc, firme sau persoane fizice datoii imense. Elsaco Energy faliment. Naphoterm Energy faliment. Nu trebuie decat sa consulti Registrul falimentelor pentru a vedea cum baietii de acolo s-au jucat dea milioanele, au vrut sa ajunga in liga mare insa au obosit chiar la bariera de intrare. Mai multe despre afacerile din Grupul Elsaco de cand il pastoreste Viorel Iliuta se gasesc aici: http://www.botosaninecenzurat.ro/arhiva-stiri/exclusiv-o-firma-din-grupul-elsaco-crapat-urmeaza-alta

Dar sa o luam de la capat. Prima si prima data, Viorel Iliuta a fost director la Romtelecom. Avea birou si secretara si cred ca in cel mai bun caz el se ocupa sa verifice prezenta la munca a oamenilor. Romtelecom era o institutie care se conducea centralizat, managerii locali neavand nici un cuvant de spus. Viorel Iliuta a avut un cuvant de spus in momentul in care compania a decis sa dea oameni afara. Listele de viitori someri s-au facut sub directa intrumare a managerului general. Dupa ce a „racorit” compania de angajati a plecat si el. Bineinteles cu „golden parachute„, adica o fumoasa suma de parale din buznare ca sa-i fie somajul mai lin. Alte sute de persoane disponiblizate de Romtelecom au plecat doar fluierand, cu 2-3 salarii compensatorii la purtator.

Urmeaza o perioa blak in cariera lui Viorel Iliuta despre care se stie ca a lucrat pentru o firma din Iasi. Intre timp, au mijit si inceputurile carierei sale de om de dreapta, Viorel Iliuta inscriindu-se in PNL, partid unde si astazi e un fel de sef. O sa vadeti cum. Cert este ca inainte de asta, Viorel a incercat sa se angajeze la UPC Romania, director pe filala Botosani, dar nu a trecut testele. Nu spunem care teste ca e rusine.

A profitat pe deplin de imaginea fals creata de manager performant si s-a trezit pe listele USL de consilieri locali. A muncit la „Planul pentru Botosani” impreuna cu primarul de trista amintire Ovidiu Portariuc, plan care a distrus orasul inglodandu-l in datorii. A fost omul de incredere si l-a sustinut pe Florin Turcanu, unicul presedinte de CJ din istoria judetului care a ajuns in beciurile politiei si in penitenciar.  Iata ce spunea Viorel Iliuta la acea vreme:

Si o fotografie, mai mult decat sugestiva:

iiuta portariuc

Pentru merite deosebite pe linie USL, peste noape Viorel Iliuta s-a trezit viceprimar. Nici in acesta functie nu a rezistat prea mult. A trantit proiectul european in ceea ce priveste Izolarea Termica a blocurilor, proiect unde locatarii din blocurile orasului puteau avea confort termic aproape degeaba. Nu a fost in stare sa adune decat vreo cinci cladiri care sa baneficieze de acest proiect, pierzandu-se in acest mod o sumedenie de parale, care puteau fi folosite in beneficiul cetateanului. Viorel Iliuta nu a avut probleme. Si-a pus palma si a plecat: Primaria nu e pentru el, nu poate face fata. E drept, e mult de munca, multe obstacole, multe probleme, dar pentru asta l-au votat oamenii. Iliuta s-a dat demisia si din consilier local si din viceprimar, nemaintinand cont ca asteptarile cetatenilor care l-au trimis acolo sunt cu totul aletele.

La un super salariu si cu sprijinul lui Florin Turcanu s-a trezit peste noapte director la Spitalul Judetean Mavromati. A reusit in cateva luni cat a stat acolo sa cumuleze datorii imense, unitatea medicala de frunte a judetului ajungand in pragul falimentului. Pe pariu ca a facut afaceri si cu Hexifarma, spitalul din Botosani fiind un client fidel al acestei companii. Evident, cand a vazut ca e greu, tot la talentul sau managerial a apelat: a reusit sa se angajeze pe postul de director general la grupul de firme Elsaco

Acesta etapa din viata personajului merita o atentie speciala pentru ca ea coincide cu marele razboi politic pe care Iliuta l-a deschis. Cum necum, cu sprijin de la pesoane dubioase, infractori sau cercetati penal a ajuns presedintele Organizatiei Municipale la PNL. La PNL-ul unit cu PDL-ul. EL a mai fost si inainte dar la PNL desprins din USL unde a reusit cu brio sa tranteasca alegerile municipale. Primarul in functie a obtinut mai multe voturi decat partidul, dar a pierdut multumita „gradului de implicare” al lui Viorel Iliuta, majoritatea in Consiliul Local. La fel se implica si acum. Iata ultima lui decizie:

-organizatia municipala PNL stabileste cotizatia pentru vicepresedinti la 150 de RON pe luna. 

-se mai infiinteaza 18 posturi de vicepesedinti de cartier cu dreptul depline dar care platesc cotizatie 50 RON

Adica cei votati trebuie sa plateasca pentru faptul ca oamenii au incredere in ei, insa cei alesi de Iliuta sunt sefi pe degeaba.