Parlamentul României a adoptat marți, 28 iulie, o lege realmente revoluționară pentru sănătatea locuitorilor acestei țări. De la 1 aprilie 2021, vor fi interzise la comercializare produsele alimentare cu conținut masiv de acizi trans, responsabili pentru creșterea explozivă a unor boli extrem de periculoase, care fac ravagii la noi în țară.

Printre “alimentele” care vor dispărea de la raft se numără margarina, supele la plic, pungile de popcorn pentru microunde și chipsurile – adevărate “bombe” pentru organismul uman.

Alimente scoase de la raft: popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, unele tipuri de biscuiți, torturile preambalate, margarina, supele la plic, sosurile, unele napolitane și chipsurile

Proiectul de lege implementează și în România directivele Uniunii Europene privind limitarea conținutului de acizi grași trans sintetici, care nu sunt de proveniență naturală.

Produsele alimentare cu acizi grași trans, responsabile pentru diabet, boli cardiovasculare, cancer, obezitate și Alzheimer

Pentru a reduce costurile de producție, firmele care fabrică astfel de alimente folosesc masiv acizi grași trans fie sintetici, fie de origine vegetală, în locul celor de origine animală. Aceștia sunt formidabil de toxici pentru corpul uman și sunt în bună măsură răspunzători pentru numeroase tipuri de afecțiuni care afectează grav viața oamenilor. Bolile cardiovasculare, obezitatea, diferite tipuri de cancer, Alzheimer și diabetul se numără printre patologiile declanșate de consumarea alimentelor bogate în grăsimi trans.

Produsele cu acizi grași trans sunt foarte consumate în România din două motive: sunt ieftine, iar majoritatea populației n-are o educație alimentară minimă, care să-i permită să distingă între ce este nociv și ce nu.

Pentru a putea comercializa mai departe unele dintre aceste produse, producătorii din industria alimentară vor fi obligați să-și modifice rețetele. În cazul altora, probabil că acestea vor dispărea de tot de la raft. Conținutul de AGT (acizi grași trans) nu va trebui să depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut.

Legea adoptată de Parlamentul României se va aplica și pentru produsele de import.