Două companii românești, Romlab și Sintofarm, au lansat primul test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2 produs în România. Acesta poate detecta anticorpii daţi de SARS-CoV-2 în doar 5 minute și are avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru producţie şi comercializare.

Cele două societăți, cu finanțare din partea unor investitori americani, au pus în funcțiune în România, sub umbrela inițiativei ”Ne testăm din România”, o linie de producție de teste rapide pentru depistarea anticorpilor virusului SARS-CoV-2. Capacitatea curentă de producție zilnică este de 50.000 de teste, cu posibilitatea extinderii în scurt timp la 100.000 de teste zilnic.

Noul kit de testare funcţionează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sânge uman recoltat intravenos. Nivelurile de sensibilitate de 96,6% și de specificitate de 100%, permit identificarea anticorpilor virusului la persoanele care au avut contact cu virusul, inclusiv cazurile asimptomatice. Când nivelul de antigen IgM este scăzut, în cazul infecțiilor trecute sau al asimptomaticilor, nu mai poate fi identificat de testele PCR sau de testele rapide cu o acuratețe slabă, însă testele Romlab îl detectează.