Școala trebuie adaptată la copii și nu copiii adaptați școlilor ” – Alexander Sutherland

 Începerea noului an școlar în situația dată, va fi o mare provocarea atât pentru copii, parinți, cadre didactice dar și pentru autoritățile locale care au fost puse la zid de către actualul Guvern. Măsurile și scenariile, nu tocmai cele mai accesibile și ușor de implementat, fac și mai greu accesul la sistemul de învățământ, un sistem care prin structura sa produce fenomenul de abandon școlar (un abandon școlar care nu poate fi remediat si fără soluții pentru a putea împiedica acest fenomen din partea autorităților).

Pentru că suntem in fața unei situații exceptionale, aceea de ne descurca fiecare cum poate , cu dezechilibre si inegalități venite  din partea celor de la Bucuresti, fac un apel la înțelegere, maturitate, echilibru și multă răbdare din partea părinților și a cadrelor didactice privind atitudinea copiilor în cadrul școlilor.

 Este aproape imposibil să îl faci pe un copil de 6 ani care e pentru prima dată într-o sala de curs în cadrul școlii, să stea într-o bancă si să raspundă la comenzi  ca un robot .  Sunt convins că învățatorii dețin cele mai bune metode de a face fața acestei situații fără să inducă o stare de stres, panică, și teamă în rândul copiilor.

Dragi părinți ,

Cu totii suntem implicați în această situație  și totul depinde doar de noi pentru a ține acest început de an școlar în cadrul„scenariului 2 galben unde participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămânal) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.”

 Ideal ar fi fost scenariul normal într-o viață socială normală .  Stă doar în puterea nostră și a atitudinii noaste să îi susținem și să le explicăm copiilor cât de important este să respecte aceste ”măsuri fericite și mai puțin nefericite ”de către guvern. Cred că nimeni nu își dorește să intram în ”scenariu roșu”, în care copii să facă școala on-line, deoarece asta ar însemna ca tot ce am sacrificat până acum să fi fost în zadar . Cu toții știm că nu locuim într-un oraș foarte dezvoltat economic și această pandemie a dus la amplificarea stării de degradare a orașului. Degradare indusă într-o mare măsura de lipsa viziunii autorităților locale, care timp de 4 ani au fost într-un  continuu război politic, fiecare dintre cei implicați îndreptându-și atenția mai mult spre partid  decât spre necesitățile și nevoile cetățenilor. O grupare politică care a uitat de CETĂȚEAN .

Sunt sigur că autoritățile locale au îngropat ”securea  razboiului” măcar pentru cateva clipe și au luat împreună cele mai bune decizii pentru asigurarea tuturor măsurilor de protecție în toate unitățile de învațămant .

Fac un apel către toți conducătorii instituțiilor de învățamânt să nu ascundă sub preș problemele și lipsurile din cadrul instituțiilor pe care le conduc . Fiți responsabili și maturi, exact cum le cereți, bunicilor, părinților și mai ales elevilor.

Fiți voi un exemplu de urmat și nu un exemplu de critică și iresponsabilitate.

MULT SUCCES TUTUROR ÎN NOUL AN ȘCOLAR!