Despre proiecte și promisiuni electorale…
Voi ieși din paradigma propunerilor electorale pentru că am văzut în ultima vreme tot felul de domni și doamne care își doresc să candideze la Primăria Botoșani, identifică o serie de probleme care trenează de foarte mult timp, zeci și poate chiar sute de ani. Găsesc soluții miraculoase, peste noapte. Spun că ei știu și vor face totul. Eu am suficientă experiență în administrație care nu-mi permite să fac promisiuni deșarte. Mi-am făcut iarna car și vara sanie. Am pregătit un portofoliu de proiecte mai mult decât consistent.
Proiecte care în mare parte au început sau au trecut de anumite faze de aprobare, de avizare, unele sunt chiar în lucru. Nu pot să promit botoșănenilor decât că mă voi ține de strategia pe care mi-am făcut-o. În 2016, știam ce trebuie municipiului, ce pot să fac, cât pot să fac, am intrat cu elan în luptă, neanticipând că nu voi avea o majoritate în Consiliul Local care să-mi permită să gestionez acele proiecte. Am avut o guvernare absolut păguboasă și mă gândesc la guvernarea PSD, cu foarte mulți miniștri și prim-miniștri.
Am avut un Consiliu Județean care nu s-a implicat niciodată în problemele municipiului, cel puțin cu alocare de fonduri. Botoșaniul era expus și sacrificat. Mare parte din proiectele noastre au stat blocate în mod vădit, ca să nu se întâmple ceva în Botoșani, atâta timp cât Cătălin Flutur este primarul municipiului. PSD-ul nu a uitat că într-un județ care era complet roșu, am făcut prima breșă în 2004, i-am bătut în 2008. Nu au uitat și au acționat pe măsură. Pe lângă multe lucruri care s-au întâmplat, în acești patru ani am lucrat la un portofoliu de proiecte care vor fi gestionate în următorul mandat.
Eu vin cu ceva concret. Trebuie doar să implementez aceste proiecte. Cel mai mare pericol care se poate întâmpla este să pățim ca în 2012 când aveam proiecte, aveam finanțare, am început niște lucrări… vorbesc de Teatrul Mihai Eminescu și Parcul de Agrement Cornișa. Perioada 2012-2016 ne-a dovedit că sunt persoane care vin cu elan, cu entuziasm, care își doresc să facă dar nu sunt în stare nici măcar să finalizeze proiectele începute. A trebuit să mă întorc și să reiau totul de la capăt.
Despre modernizarea transportului local…
Cel mai important proiect este reabilitarea infrastructurii de transport local și achiziția de noi tramvaie. Este un proiect foarte mare, un proiect care implică undeva la 56 de milioane de euro, un proiect extraordinar de serios. Noi nu puteam face din banii noștri niciodată un astfel de proiect. Un proiect care reabilitează în întregime calea de rulare a tramvaiului.
Despre străzile neasfaltate din Botoșani…
Pe aceeași axă sunt proiecte complementare. Sunt foarte mulți bani alocați. Prima dată o să vorbesc de problema străzilor din Botoșani, străzile nemodernizate. Am fost blocați de incapacitatea Consiliului Județean și a Nova Apaserv de a rezolva problemele. Nu putem turna asfalt pe o stradă atâta timp cât nu este racordată la apă și canalizare. Avem trei străzi importante, Izvoarelor, Vâlcele și Zimbrului care sunt aprobate spre finanțare, am semnat și contractele, pentru a fi modernizate. Am revenit la Compania Națională de Investiții care și-a întors fața și către Botoșani în ultimele zece luni. Am făcut solicitări pentru încă 11 străzi nemodernizate. Suntem într-o poziție extraordinar de bună și cred că măcar 7-8 străzi din cele 11 vor fi aprobate spre finanțare. În mandatele pe care le-am avut, străzi importante, care nu erau asfaltate, au fost asfaltate. Străzile Tulbureni, Doboșari, Hatman Arbore, Maior Ignat, Vasile Lupu, Pod de Piatră, Popa Șapcă, Cișmea, Zimbrului, Nicu Gane, o parte din I.C. Brătianu. O să insist mai mult pe străzi ca să înțeleagă mai mult botoșăneanul ce s-a întâmplat. În 2012 am lăsat un portofoliu de proiecte. Având majoritatea în consiliul local, având președintele Consiliului Județean și majoritatea în Consiliul Județean și având guvernare, au reușit să facă fix o jumătate din strada Maramureșului. A trebuit să mă întorc în primărie, să stau sub o guvernare PSD și o majoritate PSD, să finalizez strada Maramureș, să mai facem străzile Ana Ipătescu și Dimitrie Bolintineanu și să finalizăm acum Drumul Tătarilor. La capitolul ăsta, am făcut cu 350% mai mult decât în mandatul 2012-2016. În următorul mandat se vor întâmpla lucruri extraordinare pe ceea ce înseamnă străzi.
Proiecte de regenerare urbană și noi zone de agrement…
Avem la tot ce înseamnă parte edilitară, de regenerare urbană, proiecte extraordinar de frumoase. Avem în jur de trei milioane de euro pentru amenajarea versantului Pacea. Încă o zonă de agrement, de petrecere a timpului liber pentru cetățenii din Botoșani, cu gratuitățile respective. Îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate. Pentru Aleea Nucului avem un proiect de 400.000 de euro, pentru zona Adrian Adamiu avem două proiecte de 716.000 de euro. Vorbim de reabilitarea străzilor, locuri de joacă pentru copii, iluminat public, loc de agrement. Un proiect la care țin foarte mult, 800.000 de euro, pentru a folosi la maxim suprafețele din oraș. Vorbim zona fostului ștrand din parc unde vom realiza un proiect extraordinar cu pistă de alergare, skatepark, fântâni arteziene. Sunt proiecte semnate și care se vor realiza indiferent de cine va fi primar.
Despre educație și investiții în școli…
Știu că avem o problemă în ceea ce privește patrimoniul școlilor, un patrimoniu învechit. Am avut 23 de proiecte prin PNDL, o parte finalizate, o parte în lucru și o parte abia acum în achiziție publică. Am obținut finanțare și vom construi în cele mai tânăr cartier din Botoșani, în zona ANL Cișmea, o nouă creșă. Proiectul este scos la licitație și așteptăm constructorul. Vorbim de 800.000 de euro. Cu 660.000 de euro vom reabilita grădinița Șotron. Grădinița nr. 22 are la dispoziție aproape 700.000 de euro pentru rebilitare. Grupul Școlar Petru Rareș are o finanțare de 1,2 milioane euro. Amenajarea parcului dintre Liceul Pedagogic și Liceul Elie Radu. Sunt patru unități de învățământ pentru care am depus proiecte pentru creșterea eficenței energetice și ne-au fost semnate. Vorbim de Colegiul Mihai Eminescu cu 350.000 de euro, Liceul Nicolae Iorga cu 400.000 de euro, Liceul de Arte cu 350.000 de euro și Școala nr. 10 cu 350.000 de euro. Pe lista Companiei Naționale de Investiții, mai avem în lucru și suntem în poziții foarte bune pentru reabilitarea sălii de sport de la Liceul Pedagocic și sălii de sport de la Școala nr. 8.
Despre administrația modernă….
Am auzit pe mulți dintre contracandidați care vorbeau despre digitalizare, despre modernizarea actului de administrație, despre acele orașe inteligente. Vreau să-i informez pe toți că noi chiar aplicăm lucrul ăsta. Un proiect foarte frumos, în valoare de 650.000 de euro, reducerea birocrației prin implementare unor măsuri de digitalizare. Un alt proiecte de 700.000 de euro, eficiență și performanță în administrația publică locală. 300.000 de euro, servicii educaționale pentru comunitatea marginalizată din municipiu. Înființarea și operaționalizare centrului comunitar integrat, 350.000 de euro.
Despre dezvoltarea economică…
Fac tot efortul să găsesc facilități pentru mediul de afaceri. Le mulțumesc încă o dată celor de la parcul industrial Electromining pentru înțelegere. Este un pas important pentru mediul de afaceri, venim cu facilități pentru ei. Avem aproape 3 milioane de euro, un proiect prin care dăm de lucru la minim 105 persoane din 24 de societăți comerciale. Asta a fost o preocupare a primăriei.
Despre termoficare…
Municipiul Botoșani a beneficiat de o investiție extraordinară care ne-a făcut să nu mai fim un oraș poluat. Cel mai mare poluator era fosta Termica. Un proiect la care am muncit mult. Am făcut un CET nou. Doar noi și Oradea putem să ne lăudăm cu acest lucru. Nu mai avem poluare, prețul energiei termice a scăzut și nu avem problemele din 2002-2003. Uitați-vă la București, acel București care este dat exemplu pentru cei care primesc nu știu ce vouchere prin Grecia. Bucureștiul lui Firea nu are rezolvată nici măcar 10-15% problema apei calde. Am accesat un proiect de aproape 8 milioane de euro pentru a finaliza o parte din rețelele din zona industrială și de a racorda o parte din instituții. O să o facem cu bani europeni. Noi oferim servicii de calitate. Nu mai este niciun oraș în România, în care mall-ul și Carrefour-ul să fie conectați la rețeaua de termoficare a orașului. Dacă nu era acest proiect, ne-ar fi costat dublu sau chiar triplu să întreținem parcul de agrement Cornișa.
Despre Teatrul Mihai Eminescu…
Proiecte în derulare, proiecte pentru care am adus bani. Toată lumea iubește teatrul dintr-o dată. Toată lumea, pentru că așa li s-a dat pe o listuță, întrebați-l pe Flutur de ce nu a făcut teatrul. Măi oameni buni, am adus bani să facem teatrul. În 2012 am lăsat 5 milioane pentru teatru, s-au pierdut banii. Am readus acei bani înapoi și se lucrează la teatru. La partea de consolidare s-a lucrat ca în mină. Teatrul se va face. Se reactualizează documentația după care scoatem la licitație. Cred că va dura doi ani din momentrul semnării contractului. Dacă nu făceam aceste demersuri, teatrul rămânea o ruină. Asta s-a întâmplat datorită nepriceperii celor care au condus primăria în 2012-2016. Ni s-au luat banii și mă întrebau pe mine de ce nu e gata teatrul. Noroc de proiectele europene.
Ne-au trebuit 11-12 ani să găsim bani pentru a reabilita Biserica Sf. Gheorghe. Au fost zeci de încercări. După cinci licitații, am găsit un constructor și se lucrează foarte bine. Vorbim de aproape 1,8 milioane de euro.
Despre iluminatul public…
Eficientizarea iluminatului public. Îmi aduc aminte anul 2005 când Botoșaniul era un oraș negru. Ne-am împrumutat din bancă să eficientizăm iluminatul public. Lucrurile au evoluat iar acum avem nevoie de un alt tip de iluminat, sunt alt gen de lămpi. Toate intrările în oraș au fost făcute din banii noștri și nu de E.ON sau Delgaz. Acum cerem trei milioane de euro pentru eficientizarea iluminatului public în Botoșani.
Despre un stadion nou la Botoșani…
Este o întreagă discuție legată de un stadion nou la Botoșani. Eu fac dovada momentului în care am fost luați în considerare de Compania Națională de Investiții. Trei ani am făcut demersuri. Nu numai eu. Și o parte din senatori, senatoare, deputați sau chiar persoane cu rang mai mic. Ar fi o premieră pentru Moldova. Sunt orașe mult mai mari care nu au un stadion nou. De asemenea, am făcut solicitarea pentru reabilitarea Sălii Polivalente. Dacă vorbim de infrastructura sportivă, s-au făcut multe lucruri și avem grijă de ea în continuare. Noi nu o să avem niciodată bani să facem un stadion.
600 de locuințe în zona Lebăda…
Finalizăm utilitățile la cartierul de locuințe ANL. Acolo vorbim de 600 de locuințe și nu doar de cele 82 finalizate. Repet că locația nu a fost fericit aleasă pentru au costat mai mult utilitățile decât blocurile. Privind extinderea zonei, este foarte bun.
Ăsta este programul electoral pe care îl propun, bani pentru care am lucrat. O parte au venit în Botoșani, cealaltă parte o să vină. Eu voi fi garantul că aceste lucruri se vor întâmpla. Nu am accesat niciun proiect pe care să nu-l duc la capăt.
Mesaj către botoșăneni înaintea alegerilor de duminică:
Foarte important este ca botoșăneanul să ajungă la vot, să pună în balanță ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla. Atâta timp cât nu va exista un lanț în factorii de decizie, vor fi accidente, cum s-a întâmplat și la Botoșani. Ce înseamnă acel lanț? Este foarte important să am majoritatea în Consiliul Local și cer botoșănenilor să-mi dea majoritatea în Consiliul Local. Îmi doresc să avem președintele Consiliului Județean și majoritatea în Consiliul Județean. Și bineînțeles îmi doresc guvernarea. Dacă se întâmplă lucrul ăsta, e cea mai bună rețetă pentru Botoșani. Am folosit această rețetă în anii 2008-2010 și s-a văzut. În perioada 2012-2016, cei de la PSD aveau fix acel lanț și nu s-a întâmplat nimic. În ultimii ani, s-a întâmplat deși am fost singur pe baricade. Eu vin cu proiecte de o sută și ceva de milioane de euro. O țară nu se poate dezvolta decât cu investiții. Nu o să putem să plătim pensii, alocații, ajutoare sociale și salarii de trei ori mărite dacă nu va fi și cineva care să producă. Mesajul meu este să vină la vot și să voteze pentru acest lanț decizional, pornind de la Consiliul Local, primar, Consiliul Județean, președinte CJ, parlament, guvern.
Comenteaza