PNL a pierdut din nou startul in precampania electorala ceea ce denota ca nu au invatat nimic in Botosani din esecul major de la alegerile locale. Amortiti, liberalii stau prin birouri amortiti, fara expunere, fara conferinte de presa si fara comunicare. Doar cateva comunicate mai aduc aminte ca PNL exista in Botosani si ca ar vrea ceva. Sigur, e COVID, e scenariu rosu, si PNL are o scuza cu carantina si infectarile insa traim intr-o perioada in care tehnica si posibilitatile ofera perpective nebanuite de comunicare. Trebuie sa stii sa le accesezi. Afise si bannere nu sunt pentru ca intr-adevar e cam urat sa pui de vreo 3 mandate aceleasi fete intre stalpi si sa speri ca vei castiga. Si, ca un facut, se actioneaza din nou cu sedii de campanie diferite, cu abordari diferite si cu mentalitati diferite. Este limpede ca PNL urmeaza aceeasi trasa batrancioasa care nu ajunge la sufletul alegatorului, care nu-l face sa inteleaga ce ofera liberalii si de ce vor sa ajunga la guvernare. Perceptia publica este ca niste batuti in cuie vor inca patru ani de demnitate publica din motive pe care numai ei le stiu.

PSD in Botosani face ce stie mai bine. Social democratii si-au scos arsenalul pe stazi, au impanzit orasul si judetul cu banere, au expus chipurile candidatilor si tineretea lor, au venit cu mesaje si slogane, sunt vii. Protectie sociala, munca, salarii, demnitate si siguranta. Acestea sunt mesajele propuse de PSD in urmatoara perioada electorala. Si pe asta vor marja. Pe bani grei platiti de partid, Budai, in calitate de fost ministru al muncii face turul televiziunilor centrale si ne explica, evident semidoct, cum e cu sigurata vietii decente. Foarte bine, asta au, asta servesc si cu siguranta au un plan de la care nu se vor abate nici o secunda in incercarea de a capata cat mai multe puncte electorale. Nu conteaza ca PSD este numitorul comun a tuturor nenorocirilor majore din tara aceasta. Lumea, sufocata de nevoi uita, si voteaza in continuare pe cel cu promisiuni mai frumoase. Cei care intradevar sunt dezamagiti si judeca la „un prim ochi” (vorba Doinei Federovici) situatia in ansamblu se scarbesc si nu merg la vot. Asa ca, social democratii si strategii lor defileaza in liniste in Botosani pentru ca stiu exact pe ce voturi sa se bazeze. De aceea l-au pus pe afise pana si pe Marian Murariu, tristul fost viceprimar care jignea si urla la femeile din Primarie in zi de 8 martie. Pentru ca oricum nu conteaza cine e pe liste, conteaza ca partidul are sustinatorii lui care il vor vota si pe Carai daca acesta ar fi pe listele PSD.

USR e fain si atat in Botosani. Saracii sunt depasiti cu totul de situatie si asteapta probabil o minune de la aceste alegeri. Cu comunicarea e mai greu la ei pentru ca nu stiu decat sa injure si sa jigneasca. Daca incerca altceva nu le iese decat un festival de perle, dar probabil s-au dumirit si ei si de aceea tac din gura.

Altii nu exista, cel putin in Botosani.

Asta e nasol intr-un oras mic. Variantele la vot sunt limitate la minim, esti nevoit sa alegi dintr-o panoplie sinistra, cu liste dezechilibrate, pe care se regasesc si oameni de valoare dar care sunt pusi in acelasi tablou de oportunistii, politrucii, penalii si semidoctii care ii inconjoara pe buletinul de vot. Ce compromis ar trebui sa faci  sa pui stampila pe o lista unde exista un om de calitate insa restul sunt niste excroci care folosesc Parlamentul doar pentru muls si protectie personala.