Faptul că alți șase oameni au murit într-un spital de stat, din cauza unui incendiu, la doar trei luni distanță față de incendiul din spitalul din Piatra Neamț, unde au pierit zece oameni, mă face să cred că nu ne vom mai reveni niciodată ca și stat, ca și management spitalicesc, ca și nație de oameni. Suntem un dezastru pe linie administrativă, indiferent de instituție publică, întrucât corupția este cea care face legea peste tot.
Chiar și la acest prestigios institut, respectiv „Matei Balș” ies acum la iveală diverse contracte dubioase, culmea pentru servicii de pompieri cu o firmă privată care are zero angajați. Cum este posibil așa ceva? Nu îmi pot imagina, dar uitați că există și astfel de contracte dubiose pe sume substanțiale de bani.
Astfel de tragedii din spitalele de stat românești s-au întâmplat pe timpul guvernării mai multor partide politice, deci nu putem da vina doar pe PSD, pe PNL sau USR. Este vorba de un întreg sistem defectuos, posturi cheie din instituțiile publice importante sunt ocupate de oameni incapabili și slab pregătiți care nu reușesc să facă față sistemului în care operează, darămite să-l îmbunătățească. Pentru stoparea acestor tragedii din unitățile spitalicești este necesar ca politicienii să stea deoparte, să nu-și mai împartă funcții între ei pe salarii fabuloase așa cum s-au obișnuit și să-i lase pe cei profesioniști, oameni pregătiți și cu experiență, să ocupe aceste posturi.
Autoritățile vor să dea vina tot pe săracii pacienți care și-au pierdut viața în acest incendiu și ar fi indus ideea că totul ar fi izbucnit de la o aerotermă, pentru a se încălzi, dar se pare că adevărata cauza ar fi instalația electrică, asemeni situației de la spitalul de la Piatra Neamț.
Deci, problemele din spitalele de stat privind instalația electrică persistă, chiar dacă s-a anunțat efectuarea controalelor, în regim de urgență, în toate unitățile medicale din țară. Dar, se pare că aceste controale s-au făcut și de mântuială, așa cum se mai obișnuiește la noi, în instituțiile publice.
De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit autorităților locale și județene botoșănene să verifice toate unitățile spitalicești pentru a nu mai exista astfel de tragedii în județul nostru, pentru că întotdeauna cel mai bine este să prevenim decât să întâmpinăm situații care din păcate, nu mai au rezolvare, cum este de exemplu, moartea celor cinci pacienți de la Matei Balș.
În condițiile în care botoșănenii, asemeni tuturor românilor, cotizează lunar sume consistente la sistemul de sănătate publică, fără a beneficia de servicii medicale cu care era obișnuit pentru că sunt condiții de pandemie, este strigător la cer să existe astfel de situații în care pacientul să moară în spital, în loc să fie fie tratat pentru afectiunea medicală de care suferă.
Comenteaza