După creșterile colosale de prețuri  și după proasta gestionare a pandemiei, asta este exact ce ne mai lipsea: o criză politică de proporții!

Zilele trecute, întrebat fiind ce să facă un cetățean care primește o factură disproporționată la energie, ministrul Energiei a răspuns sec: să nu o plătească!

Guvernul nu are nicio soluție la problemele grave cu care se confruntă populația. După ce premierul nu a știut cât costă o pâine, ministrul finanțelor nu a reușit nici măcar să aproximeze cât este salariul minim pe economie. Cu astfel de neaveniți la timona țării pare că nu avem nicio șansă să ajungem cu bine la mal.

În acest context, perspectiva demiterii guvernului Cîțu nu este vestea cea rea, ci faptul că acești oameni aruncă țara în instabilitate doar pe fondul unor calcule mizerabile, ce țin de împărțirea prăzii. O să vedem, chiar de zilele viitoare, cum această criza guvernamentală va afecta inclusiv cursul Euro-Leu, aspect pe care îl vor resimți atât cei cu credite, cât și fiecare român la prețul multor produse de larg consum.

Care este, de fapt, fondul problemei actualei crize guvernamentale? Foarte simplu: Florin Cîțu are nevoie disperată să operaționalizeze acest PNDL 3 (intitulat Anghel Saligny) în valoare de 50 miliarde lei, aproximativ 10 miliarde de euro, astfel încât să-și cumpere de la primari voturile necesare pentru câștigarea președinției partidului la congresul de la finele acestei luni. USR-PLUS joacă la fel de cinic și a încercat să-l blocheze pe Cîțu sub diverse pretexte, știind că ei, neavând foarte mulți primari în rural, nu vor beneficia de aceste fonduri. La schimb, s-au gândit să ceară trecerea atribuțiilor SIIJ la DNA, ceea ce ar însemna revenirea la situația care a generat abuzurile din justiție despre care au curs râuri de cerneală în toată presa. Mai mult decât atât, USR-PLUS au condiționat aprobarea mega-proiectului Cîțu de înființare a unei agenții “independente” destinată construirii de spitale si care să primească bugete de miliarde de euro. Această instituție ar fi trebuit condusă de Vlad Voiculescu,  omul intereselor străine ”big pharma” în România. Iată cum arată încrengătura de interese în actualul arc guvernamental!

Luați la bani mărunți, acești oameni nu pot reuși să explice unde sunt interesele românilor,  inclusiv a votanților lor, în toată degringolada pe care au creat-o.

USR-PLUS a anunțat deja, oficial, că nu va merge mai departe în actuala coaliție cu premierul Cîțu drept premier. Asta înseamnă criză guvernamentală prelungită pentru că nu cred că-și imaginează cineva că Florin Cîțu va pleca de la ușa măcelăriei.

Iată-ne, așadar, în fața unei crize ce se poate prelungi pe parcursul a câtorva luni bune, iar nota de plată o vor achita exclusiv românii. Încerc doar sa-mi imaginez, dacă toate aceste nenorociri s-ar fi întâmplat pe vremea guvernării PSD-ALDE, la ce reacții “revoluționare” am fi asistat. Acum e liniște. Probabil că merităm ceea ce ni se întâmplă.

 

Ioan Grădinariu – Consilier Local ALDE Gorbăneşti