Emisiunea „Romania te Iubesc” difuzata duminica pe ProTV este inca departe de a-si risipi ecourile. La orice colt de strada se vorbeste si se barfeste despre amantele lui Soptica, nelegiurile lui Verginel, insolenta si incompetenta lui Cosmin Andrei sau cat de prosti sunt botosanenii care mentin de ani si ani in functii niste politicieni incompetemti la propriu. Jurnalistic vorbind, emisiunea are multe hibe in special de documentare insa ce se poate spune despre ea la superlativ este ca prezinta realitatea din Botosani asa cum este, impartial. Si ca a adus Botosaniul in atentia presei nationale asa cum nu a fost de multa vreme. Au vazut si alti romani in ce cloaca traim si ce mizerie exista in politica din nord-estul tarii unde o mana de oameni si rudele lor confisca partide, contracte, afaceri, bani, putere, folosindu-le strict in interes personal. Si a mai scos in evidenta atat minciuna cat si incompetenta din institutiile locale.

Ca Verginel Gireada este un primar bun, cu proiecte si investitii multe realizate in comuna la el este un fapt fara de tagada. Dar la fel de adevarat si clar este ca Verginel este un politician pe care nu ni-l mai dorim la butoane pe la partide, este genul de politician de care vrem sa scapam. Despre Soptica nu se poate spune acelasi lucru, de el vrem doar sa scapam sa aiba omul timp in liniste sa se insoare, sa mearga la vanatoare, sa faca sprituri scumpe si sa-si reintregeasca garderoba cu alte randuri de haine de blana. Si sa nu uitam de parcul de masini care trebuie completat.

Despre Turcanu s-a spus un lucru logic. Nu cred ca este botosanean care urmareste viata politica care sa nu se intrebe ce au mancat judecatorii de la Curtea Suprema de amana procesul unui neica nimeni din Botosani de peste 20 de ori.

Iar despre Andrei ce sa mai spunem. Adevarurile despre activitatea sa din primarie ne sunt dezvaluite chiar de el:

Paula Herlo: Câte vouchere pentru rechizite?

Cosmin Andrei, primarul orașului Botoșani: Deocamdată nu am demarat acest proiect.

Paula Herlo: Câte familii au primit?

Cosmin Andrei, primarul orașului Botoșani: „Nu am demarat.

Paula Herlo: Cati kilometri de asfalt?

Cosmin Andrei, primar Botosani: „Deocamdata nu...”

Un spital nou-nouț construit în mandatul fostului primar în valoare de trei milioane de euro stă nefolosit de la sfârșitul anului 2020 pentru că actuala conducere n-a fost în stare să îl lege la utilități ca să poată fi recepționat.

Paula Herlo: Cât timp a stat nefolosit?

Cosmin Andrei: „Un an.

Paula Herlo: Și vi se pare că e ok?

Cosmin Andrei: „Nu e ok. Vă pot spune ce am făcut, nu vă pot spune de ce nu era branșată.

Paula Herlo: Erați viceprimar. „

Coroborat cu cele doua proiecte mari izbite de gard de actualul primari, cel al finalizarii teatrului Mihai Eminescu si cel al reabilitarii cailor de rulare pentru tramvaie, avem imaginea clara a incompetentei care s-a instalat la Primaria Botosani. Sa mai spunem ca intr-un an de zile nu a fost in stare sa monteze un singur semafor cu buton (inteligent) in Botosani?

Tarzioru, Federovici, Nazare si altii care au fost prezentati in reportajul ProTV intr-o lumina favorabila chiar meritau acest lucru, insa si-au capatat statutul de „turnatori”. Grija politicienilor „arsi” de reporterii de la Bucuresti este acum sa afle cine a comandat reportajul? Mintea lor imbacsita de combinatii, amantlacuri, tradari si diversiuni politice refuza sa creada ca „Romania te Iubesc” este un act jurnalistic de calitate care prezinta saracia si realitatile din Botosani fix asa cum sunt, indicand si motivele pentru care aici cumatria politica este ridicata la nivel de arta.

Ei acum au o singura grija, sa caute viovati. Nu-i vor gasi decat in persoana lor pentru ca acest reportaj este o incununare a carierelor lui Contac, Verginel, Soptica, Turcanu si Andrei, o concluzie a ceea ce au facut ei pentru Botosani in ultimii 10 sau 20 de ani.

Si probabil vor face in continuare aceste lucruri care tin judetul inghetat inca 10 ani de azi inainte. Pentru ca, printre multiplelel „calitati” care-i tin in functie, mai exista inca una pe care reporterii Pro nu au sesizat-o: nesimtirea.