Fara precedeant in politica botosaneana. Presedintele PNL Costel Soptica a cerut in BPJ-ul de vineri ca alesii locali sa voteze hotararile propuse de PSD.

Este vorba despre hotararea prin care municipul cedeaza gratuit o suprafata de teren in imediata vecinatate a statiei de epurare de la Rachiti. Hotararea fiind patrimoniala, are nevoie pentru a fi adoptata de douaa treimi din voturi. Pana acum, consilierii PNL s-au opus.

Vineri, pe linie de partid li s-a cerut sa voteze aceasta hotarare, fiind insarcinata prin vot, conducerea Organizatiei Municipale sa rezolve aceasta problema.

Este primul exemplu clar de amestec al politicului in administratie, tentativa de influentarea a votului unor consilieri fiind clara. Practic s-a ajuns ca patrimoniul orasului sa fie subiect de discutie la sediul PNL.

Prim vicepresedintele PNL, Verginel Gireada decalara:

Este vorba de un teren cu care municipiul nu are ce face dar este necesar la un proiect pentru SC Nova Apaserv. Faptul ca nu se inteleg consilierii PSD cu cei PNL desi sunt in coalitie, a ajuns pana la presedintele Catu si acesta ne-a cerut sa rezolvam problema. Cei care nu se vor conforma, nu vor mai capata loc pe liste la alegerile viitoare

Cel putin o parte din consilieri sunt decisi sa nu voteze aceasta hotarare. Pana acum, doar la nivel declarativ. Unul dintre acestia, Marcel Maxim, declara:

Eu n-am sa votez asa ceva. Pentru ce sa votam sa ia judetul teren gratis. Iar la Cosiliul Local cei de la PSD isi bat joc de noi si noi sa le votam hotararile? Nu prea cred. Nu are cum nimeni de la partid sa imi impuna mie cum sa votez„.

Deasemeni, consilierii locali PNL sunt revoltati de faptul ca vor trebui sa anunte la partid ori de cate ori absenteaza de la sedinte, desi in ceea ce priveste absentele, Consiliul Local are un regulament clar. Acest lucru a fost impus tot de presedintele Soptica, prin vot, in sedinte de BPJ de vineri:

Este clar ca face jocul PSD-ului. Asa ceva nu s-a mai pomenit, sa iei invoire de la partid. Vor cei de la PSD sa stie in permanenta care si cum lipseste pentru a-si putea organiza majoritatile. Soptica s-a vandut cu totul la PSD, pana la urma pe listele lor a candidat atunci cand a ajuns deputat. Il leaga o prietenie foarte stransa si le face jocurile„, a declarat un consilieri local liberal.

Consilierii locali sunt nemultumiti de acesta decizie si nu au de gand sa o respecte motivand va nici Soptica nu anunta pe nimeni cand lipseste zile intregi de la sedintele de dezbatere din Senat:

La noi la Consiliul Local absentele sunt foarte rare si tot timpul motivate. El pe cine anunta atunci cand merge la Bucuresti dar pierde mai mult vremea pe la tot felul de intalniri si nu merge la Senat? Pai cum sa ne ceara el sa ne invoim de partid, suntem copii mici?”