Cu prilejul zilei institutiei prefectului, Sorin Cornila si-a dat singur o felicitare pe facebook, pe pagina institutiei. Culmea ca a folosit si un limbaj de lemn, adecvat, pe care politicienii odata ajunsi in functii mai inalte il capata odata cu statutul.

Un grup de cercetatori in devieri de comportament provocate de importanta functiilor a studiat cazul, a analizat textul si au tras cateva concluzii:

In primul rand debutul este fantastic: „azi marcam ziua institutiei prefectului„. La marcaj nu se specifica ce vopsea s-a folosit si cum s-a reusit sa se marcheze o zi. O plimbare in jurul Prefecturii nu arata ca pe peretii institutiei s-a marcat ceva anume. S-au gasit doar cateva scrijelituri pe copacii din preajma: Violeta si Ionel au mancat aici snitel si Ana cu Cristi forever.

Dupa care, cei sau cel care a scris postarea sau intaiul demnitar poate, simte nevoia sa isi justifice salariul: „Această zi reprezintă un moment în care echipa noastră își reconfirmă angajamentul față de botoșăneni.”  Angajamentul a fost reafirmat si a doua zi, de ziua NATO, intr-un alt comunicat. Este limpede ca sefimea din Prefectura se simte vinovata si poate inutila daca simte la nivel declarativ sa-si reconfirme tot soiul de angajamente.

Bomba vine aici insa:  „Este o reafirmare a faptului că zilnic suntem la datorie și acționăm responsabil pentru ca viața locuitorilor județului Botoșani să fie una sigură și adaptată condițiilor perioadei pe care o traversăm.” Asta s-ar traduce cam asa: „Sa mor eu ca merg la munca zilnic„. Dealtfel, de cand s-a publicat comunicatul, toata lumea se intreaba cum si in ce mod viata locuitorilor Botosani a devenit mai sigura. Nimeni nu l-a fazut pe Cornila si echipa sa faca antrenamente la Karate sau sa incerce sa invete sa conduca un tanc. Sau macar sa-i cafteasca pe aia din gasca Spicu`.  Nici macar sa traga cu o pusca nu au incercat. Sau poate prin „noile conditii” inteleg ei altceva.

Incheierea este apoteotica si merita un premiu pentru sinceritate: „Ne străduim să fim cât mai aproape de botoșăneni, pentru a răspunde rapid și eficient nevoilor societății, dar în același timp ne propunem să fim un partener corect al instituțiilor deconcentrate și al primăriilor din județ.”

Este vorba despre straduinta si putinta. Nu cred ca mai are cineva rabdare ca la Prefectura sa se dea salarii pe straduinta. E suficient ce avem la Primarie o gasca de saltimbanci care risipesc bani pe banda rulanta. Straduinta face parte din viata dar nu se premiaza. Se mai straduie lumea sa ia si bacul si nu reuseste, se straduie altii sa se imbogateasca sau sa slabeasca. Nu toti pot si nimeni nu ia salar pentru asta. Cuvinte ca „incercam„, „ne straduim„, „ne propunem„, nu au ce cauta in vocabularul unui demnitar platit bine. Si pana la urma se straduie sa faca ce, mai concret? Doar sa raspunda rapid si concret? O analiza atenta arata ca in comunicat nu exista nimic concret, nici macar o promisiune.  E asa un bla bla bla, exact ca agenda prefectului transparent pe care o publica zilnic pe facebook si din care nimeni nu-si da seama cu ce se ocupa. Probabil la acele intalniri de lucru cu institutiile descentralizate se intampla straduinta.

Ei inca isi propun sa devina un partener corect al institutiilor si al primariilor. E nasol ca se gandeste la asa ceva pentru ca prefectul este seful institutiilor descentralizate, deci trebuie sa le puna la treaba si sa le monitorizeze sa nu calce legea, nicidecum sa stabileasca parteneriate. In ceea ce priveste primariile, parteneriate chiar nu au cum exista. Rolul Prefecturii este de a veghea respectarea legii in teritoriu, nicidecum sa faca parteneriate sau intelegeri cu primariile. Partener poate fi institutia Prefecturii cu oamenii, care sunt cei care trag ponoasele dupa deciziile luate de primarii politici din judet.

In alta ordine de idei se subintelege din acesta urare, felicitare cum vreti sa o considerati, ca la Prefectura sa intampla straduinta, reafirmarea, marcarea si propunerea. Si totul intru siguranta cetatenilor a institutiilor si a primariilor.

A mai fost si un comunicat de Ziua Jandarmeriei dar acolo s-a spus doar „La multi ani„. Pentru ca era fasolea cu carnati gata fierbinte la popota si nu mai era timp de alte cuvinte. Sa va fie de bine.