Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului. Decizia a fost luata in timp ce in Ucraina erau in vizita prim ministrul Romaniei insorit de presedintele Camerei Deputatilor si de ministrul de externe.

Stirea a fost publicata in premiera de catre site-ul de presa din Cernauti bucpress.eu

Documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean. În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Actiunea autoritatilor din Cernauti a provocat indignare in cadrul comunitatii romanesti din orasul ucrainean:

Credeam că se clatină „Eliberatorul” din Piața Soborna, dar a căzut Alexandru cel Bun din Piața Centrală (documentul cu prima atestare a orașului Cernăuți). Cum spunea poetul: „Toate merg de-a-ndoaselea…”

„Ca răspuns la solidaritate românilor și ca plată pentru sângele vărsat de soldații etnici români, în războiul cu Rusia”.

„A dat Dumnezeu s-o vedem și pe asta la Cernăuți. Astăzi a fost scos din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește atestarea documentară a orașului. A stat frumos acolo din 2008, de la aniversarea a 600 de ani a orașului. De-acum nu se mai poate. Am știut până astăzi că orașul meu Cernăuți este ctitoria voievodului moldav Alexandru cel Bun. De-acum nu mai este?”

„Asta fiindcă orașul a fost înființat la 1185 de către Iaroslav Osmomâsl – cetatea Cern – lămuriri ce vin la postarea administrației regionale”

„Primarul așteaptă ajutoare din România, ce să zică??? Susținere necondiționată!”

„Adică, ieri a fost Ciucă și Aurescu la Zelenski, și azi au dat jos acel act?”

„Nimic întâmplător! Unul știa câți ani are stejarul din Cosmin, de parcă l-ar fi sădit moșu-su, altul a publicat că orașul Cernăuți a fost întemeiat la o mie o sută și ceva de Sveatoslav…. Și totul în ultimile zile!”

„Ţara e în război,dar baba îşi face cuafura. Salariile învăţătorilor,profesorilor le-au tăiat,pentru că nu au bani,acum de unde au găsit oare???”

Orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Liov.

 

foto si informatii https://www.bucpress.eu