„Gala Olimpicilor din Educație”, desfășurată joi în „Aula Magna” a Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani, a împletit încurajări, emoții, momente solemne și recunoștință față de cei mai silitori elevi. Compania Hidroplasto s-a numărat printre sponsorii acestui eveniment de susținere a performanței școlare.

O comunitate se dezvoltă prin sprijinirea celor care se ambiționează să excedeze în formarea lor ca buni cunoscători într-un domeniu care îi pasionează, a celor care își dau silința să evolueze și să aducă cinste obștii. Educația înseamnă disciplină în viață, orientare corectă în plan profesional și antrenarea capacității de proiectare a unor politici publice coerente. Județul Botoșani se bucură de o pepinieră de copii și tineri valoroși, care dovedesc agilitate și își construiesc de timpuriu un traseu frumos în viață. Rolul adulților este să vegheze asupra tuturor, să îndepărteze obstacolele și să acționeze pentru reducerea inechității din educație, pentru o transformare sustenabilă”, a transmis Cătălin Silegeanu, directorul general al Hidroplasto.

El a împărtășit emoțiile elevilor, cărora le-a strâns mâna în semn de admirație față de munca depusă.

Am simțit că mă întorc în timp și că retrăiesc anii de liceu, am simțit că sunt primit într-o familie extinsă, eu fiind absolvent al acestui colegiu. Am înțeles perfect sentimentul elevilor de clasa a XII-a, pentru care orice adunare capătă alte valențe în ultimul an de studiu. Și cred că nostalgia a molipsit mai mulți invitați prezenți la eveniment, a spus acesta.

Omul de afaceri susține că premierea elevilor care obțin rezultate deosebite în olimpiade și concursuri naționale este o recunoaștere a eforturilor depuse pe băncile școlii, o conduită firească într-o societate sănătoasă și o datorie a întregii comunități. El atrage atenția însă că factorii decizionali poartă în mod direct responsabilitatea direcției spre care îndreaptă învățământul.

Oamenii politici s-au înghesuit să adreseze copiilor mesaje de felicitare și încurajare, promițându-le că vor face tot ceea ce le stă în putință pentru ca viitorul lor să nu pătrundă sub o negură. Eu le transmit că puterea exemplului este cea mai clară lecție și că societatea civilă va fi atentă la măsura în care discursul lor, mai mult sau mai puțin citit de pe hârtie, va prinde contur și în realitate. De 30 de ani, școala a fost elogiată în fel și chip, toată lumea a vorbit despre importanța educației, însă interferența politicului a degradat incontestabil calitatea învățământului de masă. Copiii pe care i-am premiat acum au reușit datorită propriei voințe și profesorilor care i-au pregătit, unii dintre ei înfruntând neajunsuri, nedreptăți, carențe. Datoria factorilor de decizie este să elaboreze strategii coerente, să aplice măsuri reparatorii, să lase profesioniștii să își facă treaba, iar managementul educației să fie făcut de specialiști selectați prin concurs. Aceasta este schimbarea de care societatea are cu adevărat nevoie”, a adăugat Cătălin Silegeanu.

„Gala Olimpicilor din Educație” a fost organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.