Drumul Botoșani – Târgu Frumos rămâne o dezamăgire pentru locuitorii județului, în ciuda discursurilor laudative și promisiunilor electorale. Din neștiință, ignoranță sau rea-voință, politicienii se întrec în pretinse inspecții pe teren, estimări privind evoluția lucrărilor și merite, dar nu vorbesc despre calitatea îndoielnică a structurii executate.

Botoșănenii au așteptat modernizarea tronsonului mai bine de două decenii, iar demararea procesului a suferit un lung travaliu birocratic. Populația a căutat cu bucurie rute alternative, nemaicontând termenul de finalizare, ci derularea investiției fără sincope. Debutul reabilitării drumului a fost trâmbițat de toate personajele politice notorii, fiecare însușindu-și o contribuție la îndeplinirea obiectivului.

Asfaltul a fost fotografiat din toate unghiurile, în toate momentele zilei, iar utilajele au devenit celebre datorită galeriilor postate. S-a vorbit regulat de graficul lucrărilor, de timpul rămas până la recepție, dar nimeni nu s-a preocupat de proprietățile materialelor folosite și sustenabilitatea punerii în operă, nimeni nu a fost interesat ca fiecare metru pătrat să corespundă standardelor. La câteva luni de la începerea lucrărilor, șoseaua a cedat pe o porțiune de 10 kilometri, între Zăicești și Copălău, iar în acest moment s-a revenit la decopertări și refaceri nu departe de cartierul Lebăda. Jalnic destin pentru un drum care ar trebui să conecteze județul Botoșani de restul României.

Comunicatele politicienilor sunt rupte de realitate, ilustrând în mod mincinos parcursul de succes al investiției. Încadrarea în termenul de finalizare nu este o veste bună, dacă asta presupune sacrificarea calității. Batjocura nu este decât o risipă de bani publici și necorectarea ei va relua ciclul vicios.

Politicienii ar trebui să verifice periodic stadiul lucrărilor însoțiți de specialiști, nu de fotografi și cameramani. Constructorul trebuie să primească notificări zilnice pentru a trata proiectul cu grija cuvenită, nu cetățenii să fie intoxicați cu postări pe Facebook.