Sefa Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Doina Federovici, acuză prefectul județului, Sorin Cornilă, că ar fi exclus-o de la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), în ciuda faptului că ea deține funcția de vicepreședinte în această structură.

Federovici afirmă că, deși președintele Consiliului Județean Botoșani, care este vicepreședinte al CJSU, nu a fost convocat la niciuna dintre ultimele trei ședințe pentru stabilirea planului de intervenție, Consiliul Județean a intervenit prin instituțiile din subordine pentru a rezolva situația de maximă urgență. Ea menționează că utilajele Direcției Județene de Drumuri și Poduri au acționat inclusiv pe drumurile naționale în zonele cele mai afectate de viscol, Vlădeni, precum și pe drumul Dorohoi – Darabani, pentru ca echipajele de urgență să poată ajunge la un caz medical foarte grav în Hudești.

Deși președintele Consiliului Județean Botoșani, care este vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a fost convocat la niciuna dintre ultimele trei ședințe pentru stabilirea planului de intervenție, Consiliul Județean, prin instituțiile din subordine, a intervenit pentru rezolvarea situației de maximă urgență. Astfel, utilajele Direcției Județene de Drumuri și Poduri au acționat inclusiv pe drumurile naționale în zonele cele mai afectate de viscol, Vlădeni, precum și pe drumul Dorohoi – Darabani, pentru ca echipajele de urgență să poată ajunge la un caz medical foarte grav în Hudești. În cursul zilei de astăzi, domnul vicepreședinte Dorin Birta și domnul director Cătălin Gheorghian au coordonat din teren acțiunile de deszăpezire, fiind prezenți în mai multe zone ale județului.”

Federovici consideră că este regretabil că a trebuit să afle de la directorul Institutului Național de Meteorologie București despre codul roșu din județ, pentru că Sorin Cornilă „a ordonat” doar prezența anumitor persoane la ședințele CJSU, fără a convoca și reprezentanții Consiliului Județean, care au mai gestionat astfel de situații de criză și au experiența necesară pentru a lua cele mai bune decizii. Ea afirmă că în situațiile de criză trebuie să ne folosim de toate resursele și să luăm deciziile optime pentru a nu lăsa oamenii să aștepte în troiene zeci de ore.

În schimb, prefectul Sorin Cornilă respinge acuzațiile că la mijloc ar fi fost interese politice, dar recunoaște că ședințele CJSU au fost convocate în format restrâns din cauza nevoii de a interveni cât mai rapid cu putință. Explicatie pur si simplu puerila pe care nu o crede nimeni.

Toate acestea se intampla in contextul in care premierul PNL Ciuca a urechiat ieri liderii de filiale unde PSD si PNL nu cad la un consesn. Printre acestia se numara si Soptica.