Sper să scriu pentru ultima dată despre acest personaj al politicii locale, Florin Turcanu. Proaspăt eliberat condiționat, fără să fie membru de partid, a reușit niște performanțe notabile în politica judeteana: a distrus aproape PNL-ul și a lăsat niște oameni apropiați pe drumuri în ceea ce privește viitorul politic. Și probabil efectele sfaturilor autointitulatului consultant politic vor continua, mai ales în această perioadă de efervescență în politica locală.

Prima greșeală pe care proaspătul demisionar Costel Soptica și implicit PNL-ul au făcut-o, a fost atunci când au acceptat sprijinul lui Turcanu la alegerile interne pentru șefia PNL Botoșani. A câștigat la limită, dar a devenit foarte dator. Mai ales că îi datora lui Turcanu și intrarea în sistem. In timp, ii va datora si iesirea.

Îmbătat de procentele obținute de ALDE cu Turcanu în frunte, cu numărul de consilieri scoși la alegeri, Soptica a văzut în acesta un adevărat strateg, un salvator de situații, un zeu al politicii.

Și l-a urmat orbeste!

Numai că nu a prevăzut că Turcanu va pierde procesul penal pentru corupție ce-l avea pe rol și va intra la pușcărie.

A doua greșeală a fost reprimirea lui Turcanu în rândurile liberalilor, chiar fără carnet de membru, după ce acesta a ieșit condiționat din detenție. Mai mult decât atât, Soptica și BPN-ul au găsit o formulă „statutara” de a garanta prezența strategului la toate ședințele de partid, ca și fost președinte PNL.

Datoriile trebuiau plătite, dar nu era suficient. Certificat prin vot, Florin Turcanu revenea cumva la butoanele PNL, exact ce își dorea. Drumul Roxanei spre parlament se contura, sau măcar se vedea o lumină la capatul tunelului lung al politicii.

După care, chiar a urmat perioada orbilor la PNL Botoșani.

A urmat în decurs de o lună o sumedenie de greșeli în lanț pe care PNL-ul condus de Costel Soptica le-a făcut cu sprijinul nemijlocit al strategului. Deja acesta făcea ședințe la partid, organiza alegeri, mergea în teritoriu cu prefectul, șefii partidului, directori de instituții. Se posta pe Facebook cu orice ocazie, atât pe pagina sa personală, cât și pe pagina PNL. Era din peisaj.

Au fost dizolvate la viteză un număr mare de filiale PNL locale, din județ, pe motiv că nu sunt performante. Au fost înlocuiți șefii de organizații cu alții, mulți dintre ei apropiați ai lui Turcanu, transferați de la ALDE.

Pozele cu ședințele de partid pe social media și postările nu încetau să apară pe rețelele de socializare. Începuseră și declarațiile în presă, negocieri de contracte, Roxana se înscrisese de mult în PNL cu vechea placă „am revenit acasă”. Ziarele electronice locale îl citeau des, uneori aproape zilnic. Iată ce declara Turcanu atunci, de exemplu, în presa locală:

 Îl respect mult pe Cătălin Flutur, știu părțile lui bune și cele mai puțin bune. Oricând aș merge în spatele lui la o candidatură la primărie. Eu aș mai miza o dată pe el pentru că politicienii ăștia foarte tineri nu vor face minuni. El a fost un politician care mereu a avut un electorat. Tot timpul a luat 2000, 3000, 5000 de voturi peste partid. Un om politic care ia peste partid, nu e de aruncat la coș. Dacă PNL-ul nu mai mizează pe Cătălin Flutur, oricând l-aș susține. Necondiționat. Primarul în funcție are prima șansă iar următorul este Cătălin Flutur, indiferent dacă este independent, susținut de ALDE sau de PNL. Nu are cine să-l depășească. Nu a apărut niciun Făt-Frumos”

Bomba explodează in preajma Crăciunului, când BPJ al PNL, la propunerea președintelui Costel Soptica, dizolvă organizația municipală Botoșani. Motivele au fost neperformanțele și faptul că nu au desemnat un candidat de primar la municipiu. Pur si simplu potentialii candidati refuzau sa se alinieze langa Soptica si Turcanu. Valeriu Iftime deja isi facuse pagina de candidat pe fb, semnal pe care nimeni nu l-a luat in seama.

Evident, strategul a avut un rol major în această decizie, trebuia luat taurul de coarne. Ca voia sau nu voia Flutur să-și anunțe candidatura, PNL trebuia să nominalizeze pe cineva. Practic, PNL a făcut exact ceea ce în declarația de mai sus spunea Turcanu că nu trebuie să facă: l-a aruncat la coșul de gunoi pe Cătălin Flutur și cei 3000-4000 de votanți pe care-i are el pe persoană fizică.

Motivele acestei manevre doar Turcanu și Soptica le știu, însă vag am o bănuială că sunt strâns legate de PSD. Miroseau ei sacalii bătrâni ceva si mizau pe alegeri pe liste comune.

Numai că nu aveau de unde ști că vine DNA si rascoleste tot sediul PSD cautand dovezi de coruptie, deci, poate că acolo există niște probleme în partid. La fel cum nu puteau anticipa nici că primarului în funcție îi plac subit lalelele și crinii imperiali și că DNA-ului nu i-a convenit nici asta. Și deodată Flutur, din looser de aruncat la coș, devine din nou eligibil, nu ca pe vremuri, dar tot cu plus valoare electorală.

Iar la sfatul lui Turcanu, s-a anunțat așa cam ca Firea la București că prefectul în funcție este candidat la candidatura de primar din partea PNL. Iar cei de la București, mă refer la politruci, s-au sesizat prima dată de ce se întâmplă la Botoșani: „Ba! Cine-i ăla Sorin Cornilă care candidează la voi? ”

Coroborat cu acțiunile electorale tot mai dese și aparițiile totuși a unei persoane aflate în ispășirea unei pedepse pentru corupție  atât în presa locală cât și națională, șefii PNL din București s-au sesizat. Și pe principiul că „ce ție nu-ți place altuia nu-i face„, i-au cerut lui Soptica să demisioneze.

Mai ales că apăruse Valeriu Iftime, om de afaceri in top 300, presedinte de Camera de Comert, amator de politica, scos din joben de prin Suceava, ca posibil președinte la PNL la Botosani.

Fie din cauza că a făcut bau-baul cel mare fie că a negociat bine, Soptica a demisionat până la urma din funcție dupa ce vreo saptamana a facut nazuri prin presa si a organizat unica si cea mai penibila conferinta de presa de la PNL Botosani din ultimii patru ani. Probabil a vrut sa fie sigur ca-si taie de sub picioare toate cracile.

Împreună cu el și câțiva membri din BPJ.

Si ca să fie plină căruța ce se răstoarnă la Caracal, tot la sfatul lui Florin Turcanu, un număr de primari liberali, în jur de 10 (după surse), sunt pe cale sau au trecut deja la PSD. Unii chiar au declarat public acest lucru. Motivul este că speră să-și conserve posturile actuale. Timp în care Turcanu declara în presa locală:

Și dacă primarii liberali au timp și vor să meargă din casă în casă, să le explice cetățenilor din comună să iasă la vot pentru el. Foarte puține localități din județul Botoșani vor fi câștigate de PNL”. 

Se referea la alegerile europarlamentare și locale unde speranța este declarată că PNL să aibă un scor umilitor ca să le arate ce strateg au pierdut!

Cat despre sa se mai alinieze in spatele lui Flutur, nici gluma.  Între timp, mai bătuse pe la ușa AUR dar fără succes. Pretentiile din partea lui pentru Roxana au fost prea mari.

Noua strategie cu siguranță nu va rămâne fără urmări pentru PNL. Dar există marea posibilitate să nu fie bună nici pentru primari. Și atunci se va vedea dacă Turcanu a devenit un politician vai de steaua lui sau pur și simplu poartă ghinion.