Spunea un jurnalist român celebru, CTP, că „politica românească seamănă cu un bordel care este redecorat și ornamentat de sărbătoare o dată la patru ani, dar unde curvele nu sunt schimbate niciodată.”

Nu se putea citat mai potrivit pentru PNL Botoșani, unde venirea omului de afaceri Valeriu Iftime la șefie a fost privită de mulți ca un moment T-zero în partid. S-a dovedit până în ziua de astăzi că nu este așa.

Iftime a venit și defilează deocamdată cu aceiași șoptici obosiți, încrezuti, arogant și fără rezultate electorale, aceiași oameni cu dulapurile pline de schelete. Până în prezent, niciun om de afaceri important din Botoșani nu l-a urmat. Și nici nu cred că îl va urma. Pentru că politica, dacă o faci lângă niște șoptici ca Sorin Cornila, Ionica Nechifor, Agnes Holca sau Mirela Sauca, nu este frumoasă și sub nicio formă tentantă. Vă dați seama, Mirela Sauca, care la un tur electoral în urmă cu ceva ani în Săveni, unde s-a vrut primăriță, a obținut până în 50 de voturi… Oameni care care au completat cu brio sloganul partidului: „Prin noi insine„! De fapt, corect e „Prin noi insine ne-am dus la vale„!

Oameni „grei”, cu câte 3-4 tururi de scrutin pierdute unul după altul, primari latifundiari bătuți în cuie pe posturi, admiratori ai fostului președinte Soptica, oameni care dacă nu ar fi politica nu ar mai avea nici umbra de notorietate. Prea puțină lume nouă ca să poată fi considerată o schimbare.

Parcă-i și văd pe Iftime și Cornila care de o vreme sunt nedespărțiți, la costum și pantofi de lac prin noroaie în sate. Să mori de râs, nu alta. Așa au făcut campanie în județ în ultimii 20 de ani și au fost ciucă bătaie. Dar când te numește în funcție unul pe care îl cheamă Ciuca, nu ai cum să nu fii o ciucă, din respect. Cum sa-i duca mintea ca de 8 martie, sa scoata fetele de la organizatia de tineret sa dea cate o lalea galbena obosita altor fete. Asta au facut toti si o fac de multi ani si e o actiune care chiar ii ingretoaseaza pe botosaneni. Indiferent de culoarea lalelelor.

Evidențele sunt varză, nu au candidați, nu au echipe formate, lumea îi refuză. Și nimeni nu se întreabă de ce, pentru că nu există interes să fie pusă această întrebare. Primarii plecați sunt lest, dar au umbrat dupa ei s-i convinga sa se intoarca. Nici măcar pagina de web a partidului nu au schimbat-o. Pe verificate: https://pnlbotosani.ro/biroul-permanent-judetean/

Gireada, Epuraș, Romanescu sunt în mediul virtual inca la conducerea partidului. La fel cum și Costel Soptica este președinte. Pagina oficială de Facebook a candidatului Flutur Cătălin conține aceleași poze și același slogan necâștigător de acum patru ani. Și acestea sunt doar câteva, dar nu e treaba mea să le arăt unde greșesc. Tinerii priceputi si consultantii platiti sunt probabil specialisti in sociologie si chestii grele, insa pana la urma lucrurile elementare fac diferenta.

Până la urmă, mai toți liberalii cu mintea la cap se întreabă ce a făcut Iftime în ultimele două săptămâni, de când a luat partidul, cumva obligat, că așa se înțelege din declarațiile sale. Ce oameni a adus de vreme ce o pagină de net nu se poate actualiza sau una de Facebook. Cu ce s-au ocupat noii șefi PNL în ultimele două săptămâni. Asta rămâne un mister, cum rămâne un mister cam tot ce se întâmplă în PNL.

Noul secretar general numit a găsit o evidență varza spre deloc, predecesorul său, Ionica Nechifor, fiind ocupat în ultimii ani cu organizarea agapelor PNL unde aducea țuică de casă, brânză de la stână și vin de strășinica. În cazul acesta, ce să facă Ionuț Voicu, proaspăt în partid, oricât de bine intenționat ar fi. Ar trebui să o ia de la zero, însă timpul curge, campania a început.Si el are experienta zero.

Până la urmă, preocuparea fiecăruia este să-și securizeze postul. Cornila, habarnist, este de departe cel mai prost prefect al județului de la înființarea acestei funcții. Nu prost ca om, că a terminat o facultate, prost prefect. Are el o privire așa mai tâmpă, dar asta este doar o impresie, sunt convins că vede bine. Din cauza că nu poate răspunde la întrebări, practic pentru că nu este un bun orator nu că nu l-ar duce capul, nu a organizat niciodată o conferință de presă. Nici el ca prefect, dar nici partidul în ultimii 5 ani. Sau poate a fost una unde si-a chemat doar presa prietena, platita.

Soțpica și Cornila nu au avut curajul să organizeze întâlniri cu presa nici în momentele lor de glorie, când au câștigat funcțiile. Acum nici Iftime nu organizează pentru că acest gen de comunicare este destul de greu în politică. Si nu organizeaza probabil pentru ca e sfatuit sa nu o faca. Ar trebui si ceilalti participanti a raspunda la intrebarile presei.

Nu este ca în fotbal unde poți spune orice despre oricine și ești savuros. Și Iftime este din plin. E mișto la televizor când își schimbă antrenorii și își ceartă jucătorii. Dar în viața reală, în politică și administrație nu este așa. Este puțin mai serioasă treaba pentru că ai responsabilități și întotdeauna există și un moment de decont. Mai devreme sau mai târziu. În fotbal, dacă ai parale și el nu duce lipsă, poți sta toată viața 24 din 24 numai în declarații televizate, până la urmă e doar un joc și niște oameni care câștigă mulți bani să aleagă după o minge. Nu mai este cazul la FC Botoșani să o bage și în poartă.

Nu este nici ca la firme, unde ți-ai numit directori și odată pe lună le freci ridichea că nu-s bune cifrele sau nu iese EBITDA. Sau te deplasezi doar la negociat contracte de milioane.

Până la urmă, dacă ar fi să fac o paralelă cu fotbalul, când preiei o echipă care este la retrogradare, schimbi staff-ul, aduci jucători mai buni, muncești mai mult, investești, atragi suporteri.

Asta este singura asemănare între PNL Botoșani și fotbal. Numai ca la fotbal regula este urmata, in politica aproape deloc.

Iftime a promovat cu FC Botoșani în Liga Națională acum câțiva ani. Va putea face acest lucru cu PNL Botoșani, partid care de 15 ani joacă doar la retrogradare? Va reusi sa schimbe curvele?