A intrat în vigoare a „legii împotriva lenei”. Actul normativ prevede că refuzul unui loc de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Legea a fost inițiată de parlamentarul ALDE, Ionel Petre.

De astăzi, a intrat în vigoare Legea împotriva lenei. La propunerea Alianţei Liberal Democrate, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptată şi a intrat în vigoare astăzi 22 octombrie 2018. Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenţia majorităţii asistaţilor social de a-şi găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero”, a transmis  Ionel Petre, într-un comunicat de presă publicat de Mediafax.

Potrivit lui Petre, există suficiente exemple în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiţii pentru a da mai mulţi bani celor care trăiesc din ajutoare aşa că statul nu trebuie să mai dea bani persoanelor care refuză nejustificat să muncească.

„Consider că statul nu trebuie să mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora. Nu mai putem permite să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. Şi avem suficiente exemple în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiţii pentru a da mai mulţi bani celor care trăiesc din ajutorul statului„, a completat Ionel Petre.

Reamintim că legea împotriva lenei, cum denumeşte Ionel Petre actul normativ iniţiat de formaţiunea sa, prevede că „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.”