Am inceput de luna trecuta un serial despre activitatea celor de la Statiunea de Cercetare Popouti. Prima parte poate fi citita aici: https://www.botosaninecenzurat.ro/20190205-istoria-karakul-de-botosani-1.html
Acum este timpul sa aflam ce este de fapt pe rase de ovine ce se intampla acolo si de ce munca de cercetare intr-o astfel de statiune este cu adevarat importanta.
Ovinele Karakul sur se caracterizează prin aceea că blănițele mielului în primele zile de la naștere prezintă o culoare deosebită, ca o consecință a distribuirii pigmenților în mod gradat pe fibrele de păr ce alcătuiesc buclajul.
Fibrele de păr au la bază un pigment de culoare maro inchis aproape spre negru, la mijloc pigment maro, iar la vârf un pigment de culoare deschisă care poate fi de diferite nuanțe( auriu, platiniu, argintiu, antic, bronzat).
Valoarea zootehnică și comercială a blănițelor karakul sur depinde de raportul și contrastul culorii, de lungimea segmentului de fibră colorată la vârf, de gradul de deschidere a buclajului. Nuanțele culorii sur sunt date de natura pigmentului diferit colorat. Fibrele care compun buclele sunt de tip heterocromati, cu melanocitele cafenii inchis situate la baza fibrelor
În cadrul varietății sur este de apreciat jocul de nuanțe care este dat de forma buclelor , corelat cu gradul de închidere.
Odată ce vârful fibrei nu este la vedere, scade și valoarea pielicelei din varietatea sur cu nuanțele existente în cadrul rasei, drept pentru care aproape că se impunea revenirea și consolidarea unei populații Karakul Sur cu un buclaj sub formă aplatizat, sau tub cu un grad de închidere 1/2 , 2/3 , acest tip de buclaj, permite păstrarea la vedere a vârfului fibrei care dă un aspect mult mai valoros blanițelor Karakul Sur.
Culoarea sur este rezultanta distriburii neuniforme a pigmentului pe lungimea aceleiași fibre. În funcție de culoarea bazei fibrei și de cea terminală a fibrelor , se deosebesc subnanțe : bronzată,arămie, aurie, antică, platinie, argintie, chihlimbarie.
Nuanța bronzată, când baza este maro inchis, iar treimea dinsprea varful fibrelor , bronzată
Nuanța arămie, când baza este maro , iar vârful fibrelor este roșcat
Nuanța aurie, cand baza este maro inchis sau castaniu închis, cu trecere bruscă spre nuanța auriu deschis a varfului fibrelor .
Nuanța antică , cand baza fibrei este maro, cu trecere treptată intr-o nuanță portocaliu deschis cenușie-argintie a vârfurilor fibrelor
Nuanța platinie(diamant), cand baza este fumurie închis sau neagră, cu trecere bruscă într-o nuanță platinată a vârfului fibrei.
Nuanța argintie, este dată de combinarea culorii fumuriu închis sau neagră, cu trecere cenușie – argintie a vârfului fibrei.
Nuanța chihlimbar, când baza este maro și vârful fibrelor galben clar
Linia Karakul Sur are particularitățile ei fenotipice și genotipice cei conferă trăsături morfologice și productive ce o individualizează și diferențiază de alte populații din familia rasei Karakul . Rezultatul activității cercetătorilor din cadrul SCDCOC Popăuți a fost încununat cu recunoașterea de către autoritatea competentă(Agenția Națională pentru Zootehnie București) a liniei nou create Karakul Sur , acordând Certificatul de Omologare nr. 7, din 30.08.2018
Echipa de cercetare care a contribuit și realizat această creație biologică :
1.CS.III.dr.ing. Ionică NECHIFOR – Director de proiect 2017-2018
- CS.dr.med.vet. Marian FLOREA – șef Laborator Reproducție
- Prf.dr.ing. Constantin PASCAL – Scrt. Științific
- CS.I. dr.ing. Gheorghe BRĂDĂȚAN – Direct. Proiect 2015-2016
- As.C . Oana ONCIU – Lab. Ameliorare
- Dorina ONCIU : Sef. Bază Exp. Zootehnie
Comenteaza