Iresponsabilitatea maxima la Primaria comunei Durnesti doar pentru a cheltui niste bani din buget si a organiza o serbare! Primarul Vasile Sasu impreuna cu liderii PNL din Botosani au dezvelit la finalul saptamanii trecute un monument si o troita inchinate banditului antisemit Gheorghe Coroi!  Ba mai mult, preotii locali au participat la o slujba de sfintire a monumentelor, desi Gheorghe Coroi a fost dovedit si incatusat pentru jafuri, omor si inselatorii. Dupa ce a iesit din puscarie, fiind protejat al comunistilor, a ajuns colonel de securitate!. Toate aceste fapte au fost rasplatite cu un monument!

A fost ca si cum primaria din Chicago ar fi sponsorizat un monument inchinat mafiotului Al Capone sau primaria Braila l-ar fi venerat printr-o statuie pe banditul Deltei, Terente! Evenimentul nu a ramas fara urmari, starnind proteste printre membrii comunitatii evreiesti din Botosani.

Totul a fost organizat la initiativa primarului Vasile Sasu care crede despre Coroi ca a fost un om bun pentru ca „lua de la bogati si dadea la saraci„. Acesta nu a consultat nici o sursa istorica, nu a citit nimic stiintific despre Coroi dar in schimb s-a ghidat dupa spusele batranilor satului care pe vremea cand Coroi jefuia negustorii evrei, erau copii.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Coroi

Gheorghe Coroi (n. 1911, Durnești, Botoșani – d. 1979, București) a fost un tâlhar și criminal român din perioada interbelică. A rămas cunoscut și sub numele de haiducul Coroi pentru că, în percepția țăranilor, lua de la bogat și dădea la sărac însă presa interbelică îl prezenta doar ca pe un bandit asemănător gangsterilor occidentali. A fost protejatul profesorului Alexandru C. Cuza, președintele partidului naționalist Liga Apărării Național-Creștine, care vedea în Gheorghe Coroi un simbol al antisemitismului.

Memorialul ridicat în cinstea haiducului Coroi a fost refăcut în totalitate de administrația locală. A fost refăcut vechiul monument și am făcut o troiță nouă, mare și frumoasă, în memoria haiducului pe care oamenii locului nu l-au uitat. În fața memorialului a fost realizată și o parcare mare pentru cei care vor să ajungă în acest loc cu mașina”,  a declarat presei locale primarul comunei Durnești, Vasile Sasu. Probabil el isi imagineaza ca monumentul unui bandit securist va deveni loc de pelerinaj si a pregatit si o parcare pentru „miile de vizitatori” care vor bate drumul pana la Durnesti.

Dealtfel el a platit si articole in presa despre evenimentul din Durnesti, facand contracte pe firma lui de achizitii de cereale.

Primarul Sasu nu poate spune exact cat a costat monumentul, insa a admis ca suma pe care a cheltuit-o de la Primaria Durnesti se apropie de 50.000 de lei. Nu exista date despre o licitatie de achizitie materiale sau constructii de monumente pentru ca aproape toate materialele au fost achizitionate din Republica Moldova. Vasile Sasu sustine ca exista si sateni care au contribut cu diverse sume la realizarea monumentului:

A fost facut cu materiale luate de la moldoveni, o piatra care numai la ei se gaseste si poate fi cioplita ca lemnul. Au contribuit si oamenii cu bani dar si Primaria cu cateva sute de milioane. Satenii contemporani cu el spun ca era un  om bun.” spune primarul comunei Durnesti.

Pentru ca lauda si fudulia sa fie maxima, la festivitatile inchinate banditului si securitului antisemit Coroi, a fost invitata si toata conducerea PNL Botosani. A participat inclusiv presedintele partidului, deputatul Costel Soptica care insa dupa festivitati spune ca a regretat amarnic faptul ca a ajuns in Durnesti sa omagieze un talhar:

Am fost invitat la sfintirea unei troite in Durnesti. Nu am stiut la ce ma duc, nu am stiut de Coroi. Eu ma delimitez de astfel de evenimente, dar am fost pus in fata faptului implinit. Drept dovada nici macar nu am facut un eveniment din asta, nu am postat nimic„, declara deputatul Costel Soptica presedintele PNL Botosani.

Festivitatile de la Durnesti nu au ramas fara urmari, membrii comunitatii evreiesti sesizandu-se imediat. Presedintele Comunitatii Evreilor din Botosani, Iosef David povesteste cum toata copilaria sa a fost terorizat de banditul Coroi. Acesta obisnuia sa jefuiasca in special negustorii evrei pe care ii considera vinovati de saracia romanilor.

Cand eram copil, parintii imi spuneau sa stau in casa ca e Coroi in Botosani undeva pe soseaua Iasiului. Ne era frica de el, jefuia in special negustori evrei, care nu faceau decat comert” spune preşedintele Comunitatii Evreilor din Botosani, Iosef David.

Membrii comunitatii evreiesti solicita reprezentantilor institutiilor de ordine sa se sesizeze si sa ia masurila care se impun pentru demolarea monumentului inchinat lui Gheorghe Coroi, existand riscul sa izbucneasca inclusiv un scandal diplomatic.

Noi vrem ca autoritatile statului sa se sesizeze si sa ia masuri. Este o lege in ceea ce priveste monumentele istorice. Noi, comunitatea evreiasca din Botosani, ne simtitm profund jigniti de ce s-a intamplat la Durnesti. Coroi a fost un bandit la drumul mare, lucru constat la acea vreme si de autoritatile statului. Este un lucru foarte sensibil si trebuie ca acest monument sa dispara„, declara Paul Zeida, membru al Comunitatii Evreilor din Botosani.

In ceea ce priveste participarea preotilor din comuna Durnesti, care au sfintit un monument inchinat unui bandit condamnat, au aparut deja reactii din randul membrilor bisericii ortodoxe. Sub rezerva ca Protopopiatul este cel care va decide care sunt urmarile, preotul Grigore Diaconu spune ca reprezentantii bisericii ortodoxe din Durnesti nu ar fi trebuit sa participe la asemenea actiune.

N-am mai auzit de asa ceva, sa fie sfintit un monument inchinat memoriei unui bandit. Trebuie de vazut daca preotul de acolo avea binecuvantarea Mitropoliei. Nu stiu ce sa spun. Eu nu as fi mers la o asemenea actiune.” declara preotul Grigore Diaconu.

Despre viata si aventurile lui Coroi, care din talhar la drumul mare a devenit securist, cel mai bine documentat scrie jurnalistul interbelic Marius Mircu, pe numele sau adevarat Marcus Israel. Acesta a participat la procesul lui Coroi de la Bacau, unde banditul impreuna cu membrii gastii sale si-au recunoscut toate faptele si au primit ani grei de puscarie.

Între 1942-1987 Marius Mircu a condus secția de arhivă-documentare a Comunității Evreilor din București și a F.C.E.R. (Federația Comunitățillor Evreiești din România). A emigrat în Israel în 1987. În Israel a colaborat la postul de radio Kol Israel (Vocea Israelului), unde a prezentat un serial cu 200 de episoade dedicate istoriei presei evreiești din România. Marius Mircu a scris mai mult de patruzeci de cărți.

In ceea ce priveste autoritatile de la Durnesti, primarul Vasile Sasu nu a mai dorit sa continue discutia despre banditul Coroi pe care el il considera haiduc si implicatiile extrem de grave ale faptului ca a inchinat un monument istoric pe bani publici unui personaj renumit prin antisemitism si care a fost dovedit odata cu venirea comunistilor la putere ca a fost securist. El a inchis brusc telefonul, iritat de intrebarile reporterului.

Comuna Durnesti nu are drumuri, apa si canalizare in schimb banii se duc pe monumente inchinate unor infractori.