Deja se știe odată cu apariția Ralucăi Curelariu în pozele de pe corturile USR cine sunt principalii competitori electorali în municipiu.

Actualul primar în funcție, PSD-istul Cosmin Andrei, candidatul PNL Cătălin Flutur și cel al alianței Dreapta Unită din care face parte și Raluca Curelariu. Sigur, ea a furat puțin startul, urmând să fie anunțată oficial peste câteva zile, pentru că abia mâine, în cadrul unui mare congres al celor de dreapta, vor fi validați candidații. O luptă clasică, dreapta cu stânga, fiecare cu atuurile și strategiile lui, fiecare cu punctele sale vulnerabile.

Ceilalți candidați asupra cărora nu mă voi opri decât puțin sunt cei de la „și alții„, așa cum au fost la fiecare scrutin electoral. Cu promisiuni care mai de care mai năstrușnice și lipsite de substanță, cu clipuri și filmulețe rupte din contextul realității și apariții enervant de dese pe rețelele de socializare sau în presa plătită, aceștia par mai mult niște comici absurzi în căutare de afirmare. Totodata fac și deliciul unei campanii electorale unde oamenii trebuie să se și distreze și unde râsul are partea lui de importanță. Nu pot da definiția unei persoane care cheltuie bani să râdă lumea de el. Poate masochist sau poate narcisist, dar mai elegant, cu capul în nori.

Ciudate și totodată pline de aroganță sunt ieșirile în public ale primarului Cosmin Andrei, o opțiune surprinzătoare pentru PSD Botoșani. El pozeaza in primarul care face treaba fara insa a avea treaba pentru ca la capitolul proiecte tinde spre zero in acest mandat. Doar a pus in practica finantarile si proietele altora.  Fără a ține cont de ultimele evenimente, partidul l-a validat ca și candidat de primar.

Un candidat sub control judiciar care săptămânal dă cu subsemnatul la DNA Suceava. Dar PSD Botoșani niciodată nu și-a lăsat membrii la greu și niciodată, de când Federovici conduce partidul, nu și-a asumat public „ispravile” celor de la conducere. Nici când Budai, cu funcție de ministru, suna femei colege de partid în toi de noapte, beat criță, nici când același personaj a patronat în calitate de ministru al muncii bătaia de joc din căminele groază de bătrâni din țară. Un partid care are la bază seniorii nu a avut niciun punct de vedere când aceștia erau lăsați să moară de foame sii sa se chinuie în căminele din Voluntari sub „atenta supraveghere” a lui Marius Budai. Acesta apare in fata doar la Botosani pentru ca suntem mai fraieri pentru ca de multa vreme conducerea centrala l-a lasat din brate.

Nu au fost reacții nici despre medicii spăgari sau despre cele 14 ore petrecute de Federovici la DNA. A pomeni că PSD Botoșani refuză de ani buni confruntările electorale sau neelectorale cu alte partide e desuet. A intrat deja în normalitate. Nu îmi dau seama cât gunoi pot ascunde sub pres, însă cu siguranță viitorul lider al partidului, cel mai probabil Lucian Trufin dacă va câștiga alegerile, va avea mult de lucrat la capitolul comunicare. Lucian Trufin, de remarcat, este printre puținii lideri PSD cu școală adevărată, cu facultate la stat și cu realizări în afaceri, acesta fiind câteva din punctele lui tari.

PNL a rămas la fel, schimbarea promisă de Iftime la nivelul organizației județene nefiindu-se produsă. A rămas înconjurat de o mare de soptici, oportuniști, penali și profitori care au dus partidul la un minim istoric. Lansarea de candidați fără să aibă candidați în toate comunele spune totul despre lipsa de organizare. I s-au bagat pe gat candidati care mai de care mai penali sau mai necunoscuti de comunitatile din care fac parte, profitandu-se de naivitatea sa. Nu te poți văita la nesfârșit că PSD îți fură sau îți amenință candidații. PNL încă este format din două partide și asta se vede și în acțiunile electorale. Dacă Flutur a reușit să mai schimbe fața organizației municipale aducând oameni de afaceri, filantropi sau persoane cu imagine în Botoșani, Valeriu Iftime nu s-a putut adapta așa-numitului moment zero din partid. Afirmația făcută în conferința de presă precum că „în PNL sunt primii doi oameni de afaceri din Botoșani, eu și fiul meu” a fost o încercare nereușită de a-și masca impotența. Dacă a fost o glumă, a fost proastă, iar dacă nu a fost o glumă, a fost o greșeală. Dar asta îi poate spune doar consilierul său de campanie dacă are curajul. Una peste alta, Valeriu Iftime este un mare câștig pentru partid, om de afaceri serios, cu școală multă, bogat, cu carismă, dar fără experiență politică, poate fi în timp liderul de care partidul are nevoie pentru a se reforma. Orice om are de învățat tot timpul  în politică, însă Iftime trebuie să știe că s-a băgat într-o chestie foarte diferită de concursurile de „flori, fete, băieți, picturi, cai și cântăreți” cu care a fost obișnuit. Prin partid plutesc încă umbre ale foștilor grei Soptica sau Roman care și-au lăsat sau impus oameni în posturi cheie. La fel de valabil este acest lucru și la Flutur, care mai are treabă până se dezbară de pietrele de moară care au tras și trag organizația municipală în jos.

USR are în sfârșit un candidat despre care se știe ceva: Raluca Curelariu. În trecut au venit cu SC Soricelul Bulai SRL, Marcel Ghiorghita. Acum prezintă la vot un candidat care are un trecut de consilier local. Unul bun, care patru ani a făcut exact ceea ce trebuia să facă un ales local: s-a informat, a luat cuvântul, a vorbit la obiect, scurt și concis. Nu am văzut-o pe Raluca Curelariu niciodată nepregătită la o ședință de CL. Din păcate, a fost cu câteva excepții, una din vocile puține ale opoziției și nu a reușit să facă prea multe. Când există o majoritate cu un primar plin de el care le știe și le face pe toat, asta e soarta. Problema este că USR nu prea are membri, iar Alianța de Dreapta e nou înființată din niște partide formate din oportuniști ai vremii: oamenii lui Orban, ai lui Băsescu și ai lui Drula (cine o fi?) și-au dat mâna să vedem ce o să iasă. Sondajele de la nivel național spun că au depășit extremiștii, însă niciodată acestea nu trebuie luate de bune. Revenind la Botoșani USR, PMP și FD, nu au găsit încă o cale spre armonie, deși campania electorală dar și alegerile bat la ușă. Colac peste pupaza, ca si later edit USR Botosani si-a suspendat presedintele la judet Andrei Dranca dar si presedintele la municipiu Marcel Ghiorghita si cu siguranta Raluca nu este straina de aceasta miscare. Fenta trebuia facuta de multa vreme cred pentru ca cei doi au pus bete in roate partidului si ultima lor miscare, suspendarea din partid a fratelui Ralucai a pus capac.

Dată fiind această trecere în revistă, se anunță o campanie electorală de râsu’-plânsu’, extrem de diferită de ceea ce am văzut până acum. Alegerile europarlamentare parcă nici nu contează și de fapt chiar nu contează atât timp cât marile partide nu au avut curajul să se prezinte singure în fața electoratului. Dar cele locale contează și în afară de poze și lalele pe bulevard, mai vrem și altceva.

Altceva serios, pentru că riscăm din nou să vedem Consiliul Local și Primăria rămânând un teatru al absurdului, în care interesele cetățenilor sunt reprezentate și rezolvate în funcție de preferințele politice ale majorității. Până acum, nu s-a înțeles că un consilier sau un primar, după ce este ales, reprezintă întreaga comunitate, nu doar pe cei care l-au votat. În principiu, ar fi bine ca iepurașul de Paște să ne aducă și oameni care gândesc și au păreri, nu doar cei care ridică mâna în funcție de interesele și rafuielile personale ale „șefului”!